sursa foto:  cotidianul.ro

E oficial! Ordinul ministrului Muncii a intrat în vigoare! Au fost eliminate adeverințele

Totul e oficial! Ordinul ministrului Muncii, Violeta Alexandru, a intrat deja în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Astfel, românii nu vor mai avea nevoie de adeverințe de vechime, atunci când își vor cere șomajul sau pensia.

Potrivit Ordinului semnat de Violeta Alexandru, Agenția Națională de Muncă și Casa Națională de Pensii au, începând de la 1 ianuarie 2020, acces direct la Registrul de evidență a salariaților (Revisal). Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, persoanele fizice care vor să ceară pensie sau șomaj nu mai au nevoie de adeverințe de vechime pentru a cere aceste drepturi.

Ghidul conține informații utile pentru orice angajator despre contractele de muncă, salarizarea minimă, obligațiile de raportare către agențiile de muncă și multe alte subiecte de care este necesar să ții cont anul acesta.

Măsura a fost luată de ministrul muncii, Violeta Alexandru, prin Ordinul 1.783/2019, care se aplică deja de la 1 ianuarie 2020, așa cum au confirmat, pentru avocatnet.ro, cei de la Serviciul comunicare, mass-media și relații cu publicul din cadrul ministerului. Din moment ce este vorba de un ordin intern, acesta nu trebuia să apară în Monitorul Oficial pentru a produce efecte, scrie avocatnet.ro.

„Ordinul ministrului muncii și protecției sociale 1.783/2019 este un act administrativ intern, emis cu respectarea măsurilor de protecție a datelor cu caracter personal, prin care Inspecția Muncii asigură accesul direct, pentru Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casa Națională de Pensii Publice și pentru structurile teritoriale ale acestora, la informațiile din registrul general de evidență a salariaților, aplicație gestionată de Inspecția Muncii. Acest ordin se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2020 (…) și se aplică strict instituțiilor aflate în subordinea și în coordonarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale”, a  precizat sursa citată.

În decembrie 2019, Violeta Alexandru a anunțat, pe Facebook, că va scuti persoanele fizice de drumurile cronofage pentru obținerea adeverințelor de vechime.

„Nu accept ca o persoană care trebuie să primească, la timp, indemnizație, pensie, ajutor de șomaj să meargă personal după diferite adeverințe sau să aștepte ca o instituție să îi comunice alteia diferite informații. Fac un prim pas de simplificare din respect pentru cetățean: toate instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii iau, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situația solicitantului, direct din Revisal”, a precizat Violeta Alexandru.

Instituțiile vizate de măsură sunt, în esență, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (care gestionează ajutorul de șomaj), Casa Națională de Pensii Publice (care gestionează pensiile de stat) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (care gestionează ajutoarele sociale).

Revisal conține datele salariaților care au muncit, muncesc și vor munci în România, acesta fiind introdus în anul 2011. Practic, în acel an s-a trecut de la vechile cărți de muncă la evidența electronică a muncii.

Vezi și

Ar fi mutarea anului 2020! Frații ‘Dedeman’ ar putea provoca un real cutremur

SURSE Începe marea curățenie, după ce apropiata lui Liviu Dragnea a pierdut șefia

Ies la iveală detalii incendiare! Șeful Serviciului de Pază și Protecție, cunoscutul general Lucian Pahonțu, ar reveni pe scena politică

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare