sursa foto:  Bugetul.ro, Facebook

El a fost „tăticul” lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Ultimul șef comunist al instituției bancare de stat a fost îndepărtat de Nicolae Ceaușescu

Fiu de agricultor, Florea Dumitrescu a fost timp de 9 ani ministru de Finanțe în regimul Ceaușescu și 5 ani Guvernator al Băncii Naționale a Republicii Socialiste România, înaintea actualului șef BNR, Mugur Isărescu.

Părinții lui Florea au fost agricultori înstăriți în satul natal, Gârdești, din comuna Necșești – județul Teleorman. La 16 ani a urmat Liceul comercial din Turnu Măgurele (1943-1946) după care a continuat cu Facultatea de Finanțe-Credit din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1946-1949). În 1983 a obținut doctoratul în economie în problemele stabilității monetare. Florea Dumitrescu și-a început cariera ca funcționar în cadrul Băncii Naționale. A fost repartizat la sucursala Băncii Naționale din Cugir, unde se afla uzina de armament. După ce a lucrat 6 luni la Cugir și alte 4 luni la Deva, sucursala coordonatoare, a fost transferat la filiala orașului București. Nici aici nu a stat foarte mult și în 1954 este transferat la sediul central al BNR.

Între 1966 și 1970 a fost cadru didactic universitar, lector și conferențiar la Facultatea de Statistică din cadrul Academiei de Studii Economice din București. În perioada 19 august 1969 – 7 martie 1978 a fost numit ministru de finanțe, urmând lui Virgil Pârvu. Exact înainte de a fi numit în această funcție, el a primit responsabilități pe linie politică, fiind numit membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Acesta a reprezentat consacrarea în cariera sa politică începută în 1962, când a fost primit membru de partid.

Citește și: BNR a făcut anunțul! Ratele românilor ar putea să scadă în viitorul apropiat! Vezi aici care sunt condițiile

Ce funcții a mai deținut fostul guvernator

A fost primul ministru de finanțe dintr-o țară socialistă membră CAER care a semnat acorduri cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, determinându-l pe Robert McNamara, șeful Băncii Mondiale, să schimbe politica de creditare. Astfel, România devenea primul stat membru CAER, Florea Dumitrescu, în calitate de ministru de finanțe, fiind cel care a semnat în iarna anului 1972, la Washington, acordul cu instituțiile emblematice ale comunității financiare internaționale și aderarea la FMI. De remarcat că România a aderat la FMI după ce a achitat cota sa de participare, de circa 40 de tone de aur. În această perioadă a devenit membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român (12 iulie 1972), rol pe care l-a avut până la 24 noiembrie 1989.

După ce și-a încheiat cariera de ministru, a fost trimis Ambasador extraordinar al României în China (6 iulie 1978 – 15 aprilie 1983). În paralel fostul ministru va îndeplini și funcția de Ambasador extraordinar al RSR în Birmania (7 mai 1979 – 9 martie 1987). În perioada 17 martie 1984 – 17 martie 1989 a fost numit Guvernator al Băncii Naționale. Din cauza discuțiilor pe care le-a generat cu Nicolae Ceaușescu, a fost îndepărtat de la Banca Națională și a fost numit Vicepreședinte la CEC, potrivit Wikipedia

Vezi și: BNR a făcut anunțul! Ratele românilor ar putea să scadă în viitorul apropiat! Vezi aici care sunt condițiile

„Sunt de meserie economist bancher, deci am terminat Finanțe Credite la Academia de Studii Economice. Am terminat facultatea în 1949. Sunt din județul Teleorman. Fiind crescut într-o comună, ai mei se ocupau cu agricultura, tatăl meu era agricultor. Avea 16 hectare de pământ, avea inventar agricol, plug, grapă. Tata fusese concentrat, a avut necazuri și nu avea bani să ne întrețină pe toți la școală. Dar eu mă săturasem de agricultură. Am vrut să fac carte. Am mers întâi la gimnaziu, apoi la Turnu Măgurele, unde era liceul comercial. Acolo am urmat patru clase în doi ani.

Tata mă tot grăbea să ies pe salariu, să îi ajut pe ei. După ce am făcut clasa a opta am zis să dau și bacalaureatul. Nu l-am luat cu notă mare, dar l-am luat. Tata tot trăgea să merg acasă, dar eu am zis că merg și la facultate și am început cursurile. Noroc că s-a făcut reforma în facultate și în loc de patru, am făcut trei ani. Pentru mine asta însemna că treceam mai repede pe salariu. Am avut probleme în facultate, pentru că tata era chiabur. Apoi a fost încadrat ca dușman al poporului. Am fost cât pe aci să mă dea afară. Noroc că era un secretar în facultate care m-a ajutat. Aveam și note bune. Când am terminat cei trei ani de facultate, m-am închinat” povestea Florea Dumitrescu pentru evz.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare