sursa foto:  varchevbrokers.com

Eșec mare pentru Bursă! Ce a ratat România

Este mare tristețe la Bursa de Valori din București (BVB) și asta pentru că agenţia FTSE Russell nu a promovat-o la categoria de piaţă emergentă, așa cum se așteptau. Acest lucru ar fi însemnat o deschidere a pieţei de capital locale la mai multe clase de investitori şi să spere astfel la un peisaj bursier mai dinamic, scrie Ziarul Financiar.

România rămâne pe lista de monitorizare, în vreme ce Mongolia şi Nigeria au fost scoase. De asemenea, Polonia a fost promovată la categoria de piaţă dezvoltată, în vreme ce Kuweitul a intrat în rândul pieţelor emergente.

În urmă cu aproximativ un an, FTSE Russell a inclus România pe lista pieţelor de frontieră pe care le urmăreşte cu privire la o eventuală promovare. Lichiditatea mică de la Bucureşti , cu o medie zilnică de tranzacţionare de 8-9 milioane euro, reprezenta de pe atunci marele obstacol în realizarea acestui obiectiv.

Listarea Hidroelectrica, companie evaluată la 17 miliarde lei (3,7 miliarde euro), a fost văzută drept cheia promovării la categoria de piaţă emergentă. Cu toate acestea, listarea nu a venit până în prezent, iar debutul recent în arena de tranzacţionare locală a reţelei de servicii medicale MedLife şi a companiei telecom Digi s-au dovedit locomotive nu îndeajuns de puternice pentru a transforma bursa locală, deşi media zilnică de tranzacţionare din prezent a ajuns la aproximativ 11 milioane euro.

Vezi și Se anunță BOMBA ANULUI în media! Cine vrea să CUMPERE PRO TV

Secretele Angelei Merkel. Cine este „primul domn” al Germaniei și cu se ocupă acesta

Ministerul Energiei, acţionar ce controlează 80% din acţiunile Hidroelectrica, a anunţat recent că în procesul de listare va vinde 10% din capitalul social al companiei energetice şi într-o etapă următoare va analiza dacă va mai arunca pe piaţa încă 5%, faţă de oferirea dintr-un singur foc a unui pachet de 15%.

Unii analişti sunt de părere că oferta va fi mai puţin atractivă din acest punct de vedere, iar lichiditatea ulterioară va fi prima afectată.

Pe piaţa de capital de la Bucureşti sunt listaţi 85 de emitenţi locali şi unul străin (Erste Bank). Capitalizarea bursieră totală a acestora este de 35,36 miliarde euro, din care companiile româneşti reprezintă 19,7 miliarde euro, echivalentul a 11,5% din PIB.

Cei mai tranzacţionaţi emitenţi de pe piaţa de capital bucureşteană sunt: Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) şi Romgaz Mediaş (SNG). Bursa românească oferă cel mai mare randament mediu al dividendelor din lume, respectiv 8%, cu mult peste media europeană, fapt ce denotă dominaţia companiilor de stat în faţa celor antreprenoriale, marcate de o nevoie de mai mare de investiţii, ca urmare a cadrului concurenţial în care se află.

Vezi și Un tezaur este în pericol! Cum riscă România să piardă aproape 360 de miliarde de euro

Miliardarul Jeff Bezos vine în România? Ce cunoscut lanț de supermarketuri ar vrea să cumpere

Fiindcă cei mai relevanţi emitenţi bucureşteni activează în domeniul energetic sau financiar-bancar, bursa locală nu oferă încă unui investitor destule instrumente prin care să îşi diversifice expuneriile, prin expunerea pe cât mai multe sectoare ale economiei.

La fel ca bursa poloneză sau a celorlalte ţări din regiune, piaţa de capital românească a fost populată la început de mariile companii de stat pe soclul cărora se susţinea întreaga economie centralizată a regimului comunist. Printre diferenţele majore dintre piaţa bursieră locală şi cea poloneză, cea mai dezvoltată din regiune (75% din PIB), se remarcă şi viteza cu care a intregat Varşovia companiile antreprenoriale în mecanismele de finanţare bursiere, unul dintre factorii decisivi care a ajutat la dezvoltarea de până acum.

Averea statului român pe bursă este de aproximativ 5 miliarde euro, echivalentul a 25% din valoarea de piaţă a tuturor companiilor româneşti.

 

Indicele ţărilor emergente

Indicele Russell Emerging Markets este format din 2.992 de companii. Cei mai mulţi emitenţi inclusşi în indicele provin din China, Coreea de Sud, Taiwan, India şi Brazilia, iar capitalizarea bursieră mediană a unei componente din Russell Emerging Markets este de 1,229 miliarde dolari, în vreme ce raportul între capitalizarea bursieră şi capitaluri proprii este de 1,67. De asemenea, la nivelul indicelui, dividendul este de 2,38%, de aproape patru ori mai mic decât media randamentului din România.

La nivel sectorial, cel mai bine reprezentat este cel al serviciilor financiare, cel energetic, specific pieţei româneşti, situându-se pe locul al cincilea.

De la începutul acestui an, Russell Emerging Markets s-a apreciat cu peste 26%, în vreme ce indicele BET, referinţa bursei locale, a crescut cu 12%.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare