sursa foto:  startupcafe.ro

Europarlamentarul Dacian Cioloș: Comisia Europeană lucrează la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermieri

Comisia Europeană a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din cinci state membre, inclusiv România, a transmis miercuri europarlamentarul Dacian Cioloș, precizând faptul că ajutorul de 10 milioane de euro decis pentru fermierii români nu se mai modifică.

 

 

 

„Am discutat aseară cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, despre problema despăgubirilor ridicole primite de fermierii români afectaţi de importurile de cereale din Ucraina. Pe scurt, am câteva concluzii, care sper să îi ajute şi pe guvernanţi măcar de azi înainte: ajutorul deja decis, de 10 milioane de euro pentru fermierii români, mult mai mic decât ce primesc Polonia şi Bulgaria, nu se mai modifică.

Din păcate, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a acţionat prea târziu şi prea neconvingător, abia după ce eu şi alţi europarlamentari am atras atenţia asupra acestei probleme. În urma reacţiilor publice şi a intervenţiei preşedintelui Iohannis la Consiliul European, Comisia Europeană a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din cinci state membre, inclusiv România, care va fi disponibil în următoarele săptămâni”, a declarat Dacian Cioloş, conform unui comunicat transmis REPER.

Acesta a insistat, pe de o parte, ca metodologia de calcul să fie modificată, cu mai mult focus pe nivelul importurilor de cereale din Ucraina, astfel încât aceste despăgubiri să se bazeze pe o estimare corectă a situaţiei reale din fiecare stat membru.

„Dacă acest element este luat în calcul, compensaţiile pentru fermierii români ar trebui să fie semnificativ mai importante. Având în vedere cele discutate cu comisarul Wojciechowski, le atrag atenţia premierului Ciucă şi preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, lideri ai coaliţiei de guvernare, să găsească rapid o soluţie prin care negocierile pentru următorul pachet de sprijin să nu mai fie conduse de ministrul Petre Daea, astfel încât interesele fermierilor români să fie eficient şi corect reprezentate”, a transmis explicat Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură.

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Fondurile extrem de mici alocate României au adus nemulţumiri în rândul fermierilor care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare