Iohannis

sursa foto:  bzi.ro

EXCLUSIV! Acuzații fără precedent: CSM nu l-ar fi informat pe președintele Iohannis într-o problemă importantă

Într-un context complicat atât pentru Justiție cât și pentru serviciile de informații române, preşedintele Klaus Iohannis a hotărât să semneze, miercuri, mai multe decrete privind eliberarea din funcţie a unor magistrați. Cel mai răsunător nume este cel al Laviniei Coțofană, judecător la Judecătoria Arad, căreia i s-a aplicat o sancţiune disciplinară, constând în excluderea din magistratură. Doar 4 din cei 9 judecători CSM au luat această decizie, 2 părăsind sala de ședință în mod nejustificat.

Decizia este surprinzătoare în condițiile în care Laviniei Coțofană îi fusese recunoscută la data de 24.10.2017, de către Comisia de abuzuri din cadrul Senatului, calitatea de avertizor de integritate începând cu data de 01.02.2016, în baza legii 571/2004. Acest lucru înseamnă fix că ea nu poate fi sancționată disciplinar și este prima persoană din România care dobândește acest statut. Și fostul colonel SRI, Daniel Dragomir și procurorul Mihaela Moraru Iorga își doresc să fie numiți avertizori, însă acest lucru nu este posibil pentru că ei au început să denunțe diverse infracțiuni doar în momentul în care ei înșiși au fost puși sub acuzare.

Ori legea spune că pentru a deveni avertizor e integritate și a beneficia de protecție în ceea ce privește sancțiunile disciplinare trebuie să denunți infracțiunile respective înainte să fii tu însuși suspect sau inculpat.

Vezi și Bătaie de joc în stil mare! Ce pensie are renumitul profesor doctor Alexandru Oproiu

De unde a început totul

Lavinia Coțofană susține că probleme au început pentru ea după ce a denunțat, începând cu data de 01.02.2016 o serie de fapte penale de care a luat cunoștință în exercitarea funcției de judecător la Judecătoria Arad. Aceasta mai spune că la data de 28.04.2016 cei de la Inspecția Judiciară s-au sesizat în aparent din oficiu, doar că în procesul verbal ei recunosc că au demarat procedura în urma unei discuții chiar cu decanul Baroului Arad, Alunaru Cristian, persoana reclamată la Parchet de judecătoare.

Lavinia Coțofană spune că este surprinsă că ÎCCJ  i-a respins recursul  deși martorii Inspecției Judiciare au dobândit între timp calitatea de suspecți pentru mai multe infracțiuni săvârșite împotriva ei, inclusiv mărturie mincinoasă și răzbunare pentru ajutorul dat justiției.

„Hotărârea plenului CSM în care i-au cerut Presedintelui eliberarea mea din funcție a fost contestata în termen legal potrivit Legii, la data de 27.11.2017, dar probabil CSM nu a informat Presedinția.
Eu am crezut că CSM îl va informa pe domnul Președinte, doar că este clar că domnul Președinte nu a știut despre statul meu de avertizor de integritate și a semnat decretul de eliberare din funcție. Chiar am crezut în buna-credință a CSM și în cooperarea eficientă intre instituții”, a declarat Lavinia Coțofană în exclusivitate pentru bugetul.ro.

Vezi și Ea este cea care o va înlocui pe regretata actriță Stela Popescu: Este singura care îi știe replicile

Una dintre cele mai rare fabrici din lume revine pe piața din România- câte locuri de muncă pune la ‘bătaie’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare