carmen dan

sursa foto:  Facebook

EXCLUSIV! Alertă pentru Carmen Dan! Un fost colaborator acuză: Șefi din Poliție fabrică dosare! Reacția promptă a ministrului de Interne

Alertă pentru ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan! Un fost colaborator al Poliției Române, aflat în subordinea lui Mihai Pitulescu, celebrul șef al Direcției de Investigații Criminale, acum pensionat, aruncă bomba. El susține că șefi din Poliția Română fabrică dosare pe bandă rulantă și că aceștia i-ar fi cerut să scrie „câteva rânduri” chiar despre Pitulescu. A fost acuzat de proxenetism și, ulterior, achitat. Cazul a ajuns până la ministrul Carmen Dan, care a reacționat imediat și a luat măsuri pentru rezolvarea acestuia.

„Soția mea era operată de cancer, iar ei au intrat peste mine în casă și m-au acuzat de proxenetism. De ce? Pentru că, pentru fapte de braconaj, nu puteau să primească mandat de interceptare”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Cătălin Vișoiu, fost colaborator al Poliției Române.

Cine sunt cei pe care îi acuză?

Andrei Manta, șef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliției Capitalei, și Marian Iorga, șef al IPJ Călărași, sunt persoanele pe care Vișoiu le arată cu degetul.

La început, trebuie să recunoaștem, ni s-a părut incredibil, dar, ulterior, ne-a prezentat și dovezile pe care și-a clădit acuzele. Dar, pentru a nu fi considerați părtinitori, vă vom prezenta povestea lui Cătălin Vișoiu și veți trage singuri concluziile.

În luna aprilie a anului trecut, Bugetul.ro titra „Fost colaborator al Poliției Române, astăzi „săltat” de mascați! În trecut i-a fost aruncată-n aer mașina”. Respectivul era chiar Vișoiu, membru al Asociației de Vânătoare a Județului Călărași și personaj de numele căruia se leagă rezolvarea unor cazuri celebre, precum „Jaful secolului“, dosarul Becali, dosarul Cămătarilor și altele.

Fostul colaborator voluntar al Poliţiei susţine că, în 2016, Manta, pe atunci șef al Serviciului Arme și Muniții din cadrul IPJ Călărași, și subalternul său, Daniel Savu, ar fi impus o taxă de participare la vânătoare în cuantum de 500 euro. Atenție! Taxa era de grup, nu de persoană. Conform lui Vişoiu, cine nu plătea nu vâna.

Cătălin Vişoiu ne-a mai spus că el şi cu grupul său de vânători au refuzat să plătească şi că atunci a intervenit Marian Iorga, şef al IPJ Călăraşi şi fost şef al Serviciului de Furturi Auto din cadrul Poliției Capitalei, care i-ar fi transmis prin intermediari să plătească. Cum legislația AJVPS îi obligă pe vânători să facă minimum trei partide de vânătoare pe lună pentru a nu-și pierde dreptul de a vâna, Vișoiu și ai săi trebuiau să achite, lunar, 1.500 de euro către polițiști.

Cele mai grave capete de acuzare au căzut

În luna octombrie a anului 2016, IPJ Călărași se sesizează din oficiu și începe anchetarea lui Cătălin Vișoiu, pentru comiterea infracțiunii de braconaj cinegetic. Conform polițiștilor, acesta ar fi fost ajutat și de Marin Train, paznic al fondului de vânătoare nr. 24 Plevna , de Stoica Petre, paznic al fondului de vânătoare nr. 47 Pietrosu. Interceptările din dosar s-au derulat din luna septembrie 2016 (n.r. – cu o lună înainte ca polițiștii să se autosesizeze) și până în luna aprilie a anului 2017. Ulterior, Vișoiu a mai fost acuzat și de proxenetism, precum și de complicitate la luare și dare de mită. Nimic anormal până aici, numai că, țineți-vă bine, aceste capete de acuzare, practic cele mai importante, au fost clasate treptat. Clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii de proxenetism a avut loc în acest an, la 25 mai.

Dar să ne reîntoarcem la data de 11 aprilie 2017, când mascații l-au săltat de acasă pe Vișoiu. Polițiștii au descins la domiciliul lui Cătălin Vișoiu la ora 05:55, cu cinci minute mai devreme decât prevede legea, pe care au și încălcat-o astfel.

IPJ Călărași a mințit în comunicat, susținând că, „în urma a 8 percheziții efectuate la locuințele unor persoane bănuite de braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor şi a muniţiilor şi proxenetism., au fost ridicate 11 arme letale și neletale deținute contrar prevederilor legale”, conform fostului colaborator al Poliţiei Române.

Ulterior, Cătălin Vișoiu a fost dus la IPJ Călărași, unde a fost audiat. Declarația, așa după cum susține acesta, nu a fost scrisă de el, ci de polițist, și nu a fost lăsat să o citească. În schimb, ar fi fost obligat să scrie „aceasta îmi este declarația care mi-a fost citită“. Acesta mai pretinde că la IPJ Călărași i s-a cerut să dea declarații împotriva fostului său șef, Mihai Pitulescu. Vișoiu a fost reținut pentru 24 de ore, pentru ca apoi să fie pus sub control judiciar.

Acuzat de braconaj, deși era cu autorizația la zi

„Astfel că, în seara zilei de 22.09.2016, numitul Vișoiu Cătălin-Laurențiu s-a deplasat pe fondul cinegetic nr. 24 Plevna, însoțit de paznicul de vânătoare al acestui fond, respectiv Marin Traian, unde au braconat prin împușcare un porc mistreț, fără a deține autorizație de vânătoare. În seara zilei de 26.09.2016, numitul Vișoiu Cătălin-Laurențiu însoțit de alte patru persoane neidentificate până în prezent s-au deplasat pe fondul de vânătoare nr. 47 Pietroiu, gestionat de AJVPS Călărași, unde au braconat prin împușcare și fără a deține autorizație de vânătoare, doi porci mistreți, un iepure și un bursuc. Activitatea infracțională a fost înlesnită de paznicul de vânătoare al acestui fond cinegetic, respectiv Stoica Petre, care le-a permis accesul neautorizat în fond și i-a informat cu privire la existența în teren a agenților constatatori”, se arată în sesizarea din oficiu a IPJ Călărași.

Paradoxal, potrivit Autorizației de Vânătoarea Individuală (AVI), seria AI, nr. 291342, eliberată de AJVPS Călărași pe 18.09.2016 și valabilă până pe 14.10.2016, pentru fondul de vânătoare Pietroiu, Vișoiu Cătălin-Laurențiu avea dreptul să vâneze pe respectivul perimetru. Conform documentului eliberat de Stoica Petre, organizatorul vânătorii, Cătălin Vișoiu a fost prezent la trei vânători. Una pe 19.09.2016, una pe 26.09.2016 și încă una pe 27.09.2016, dar nu a împușcat nimic. De asemenea, într-o altă autorizație, cu seria AI, nr. 298051, eliberată pentru perioada 19.09.2016-18.10.2016pentru fondul de vânătoare Plevna de Marin Traian, Cătălin Vișoiu a fost prezent la trei partide de vânătoare: pe 22.09.2016, pe 09.10.2016 și pe 10.10.2016. Practic, și acest cap de acuzare ar trebui să cadă. Deocamdată însă, Cătălin Vișoiu rămâne acuzat de braconaj.

Vizita unui ofițer DGA

Din 2017 și până în prezent, Cătălin Vișoiu a făcut plângeri la toate instituțiile de forță ale statului. S-a dus la Direcția Națională Anticorupție (DNA), la Direcție Generală Anticorupție (DGA) și chiar și la Carmen Dan, ministrul de Interne.

Într-o zi s-a trezit cu vizita unui ofițer de la DGA, pe nume Bogdan Zisu, pe care l-a și înregistrat. La un moment dat, Zisu a dezvăluit că „din auzite” are unele informații, pe care încearcă să le documenteze.

Vișoiu: „Dumneavoastră, cred că vă e rușine că sunteți colegi, în minister, cu oameni d-aștia și știți mult mai multe de ei decât știu eu la ora actuală, că nu băteați drumul de pomană. Sunt niște auzite”

Zisu: „Sunt auzite, acuma încercăm să le și documentăm”

Reacție promptă a ministrului Carmen Dan

După ce a primit Ordonanța de clasare a acuzației de proxenetism, Vișoiu a apelat chiar și la ministrul Carmen Dan. Șefa de la Interne a reacționat cu promptitudine și i-a făcut legătura cu directorul de la Direcția Audit Public Intern, comisarul-șef Tache Ionuț Bogdan.

Cătălin Vișoiu și cu comisarul-șef Ionuț Tache au avut o întrevedere la 18 iunie.

„Eu am avut o întâlnire cu domnul Vișoiu Cătălin, l-am îndrumat în funcție de problema dânsului, acolo unde putea și poate fi ea rezolvată.

Eu nu o să emit opinii vis-a-vis de acuzele dânsului. Întâlnirea cu dânsul am avut-o în contextul în care dumnealui a solicitat o discuție cu ministrul de Interne. Mi s-a părut că este corect ca tot ceea ce a afirmat dânsul față de oamenii din minister să facă obiectul investigațiilor unei structuri specializate. Nu am să dau detalii unde. Opinia mea a fost că acele aspecte erau de o gravitate extrem de mare și am găsit calea ca ele să ajungă la unul din cei care conduc structura de specialitate a Ministerului de Interne. Cam asta e tot ce pot să vă spun și sper ca lucrurile să meargă bine în zona aceea”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, șeful Direcției Audit Public Intern din cadrul MAI.

Ce spun cei acuzați de Cătălin Vișoiu

Nu știu mare lucru, dar încerc să vă răspund la ce pot. Știți la fel de bine ca și mine că dosarele penale sunt sub supravegherea unui procuror de caz, că Poliția instrumentează. Nu cred că trebuie să punem problema de fabricarea unor probe. Nu cred că se întâmplă așa ceva în România, dar, ca să nu lăsăm loc de interpretări, mai ales că eu nu sunt mandatat să răspund la întrebări de genul ăsta decât prin Biroul de Presă al Poliției și, automat, prin Biroul de Presă al Parchetului, dacă faceți o solicitare. Cred că cel mai indicat ar fi să faceți o solicitare în acest sens, tocmai pentru că nu cred că sunt în măsură și nu am nici mandat să răspund la aceste întrebări. Fără să fie cu supărare, vreau să mă înțelegeți exact”, ne-a precizat subcomisarul Andrei Manta, șef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliției Capitalei.

Am luat legătura cu domnul inspector-șef și a zis că nu are niciun punct de vedere și să vă comunic că s-a dat deja o soluție de la DNA, în dosarul respectiv”, ne-a transmis șeful IPJ Călărași, Marian Iorga, prin purtătorul de cuvânt al instituției, agentul Bianca Ghiveci.

Precizăm că, până la ora publicării acestui articol, reporterul Bugetul.ro nu a primit niciun răspuns de la DNA în această privință.

Mihai Pitulescu nu crede că foștii săi colegi pot unelti împotriva sa

Mihai Pitulescu, fostul șef de la Direcția de Investigații Criminale, nu crede că a fost chiar așa și nici că foștii săi colegi i-ar putea înscena ceva.

„Nu știu ce să zic. Persoanele la care face referire nu aveau de ce să-l forțeze. Nu aveau ce să zică de mine. Eu chiar sunt prieten cu ei și nu știu dacă a fost chiar așa. El a avut o problemă la Călărași, a avut un dosar penal, iar acum e în război cu ei. Eu îl cunosc și pe el și pe ceilalți, v-am zis. Nu știu exact ce conține dosarul. El mi-a spus că <<mi-au spus să scriu de tine>>. Oricum, n-are nimeni ce să scrie de mine. Ce să scrie despre mine? Și oamenii știau, mai ales că mă și cunoșteau, ca și coleg, prieten. Deci, d-asta vă spun, că nu știu ce puteau să-i ceară vreunuia să scrie de mine. El are o problemă cu ei, ei au o problemă cu el. Cine a greșit plătește”, a spus, pentru Bugetul.ro, Mihai Pitulescu.

Va urma!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare