sursa foto:  www.wall-street.ro

EXCLUSIV! Cutremur în Justiție! Adevărul despre plagiatul lui Codruț Olaru, vicepreședintele CSM

În vâltoarea politică de ieri cu demsia/demiterea premierului Mihai Tudose s-a strecurat și o știre senzațională despre proaspăt alesul vicepreședinte al CSM, procurorul Codruț Olaru. Acesta este acuzat de jurnalista Emilia Șercan că și-ar fi plagiat teza de doctorat, al cărei coordonator a fost chiar actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Într-o replică pentru stiripesurse.ro Olaru a precizat că în prealabil și-a verificat și el lucrarea cu mai multe softuri antiplagiat și că rezultatul a fost unul contrar celui prezentat de Emilia Șercan.

Bugetul.ro a întreprins un experiment în acest sens și a cerut unor cadre didactice universitare să verifice o lucrare originală cu un soft antiplagiat. Rezultatul a fost unul surprinzător. Prima persoană care a utilizat soft-ul nu a realizat setările corect, astfel că ni s-a transmis că teza este plagiată într-o proporție considerabilă. Ba chiar ni s-au indicat și locul de unde ar fi fost copiat, un site despre care autorul nici nu știa că există. Mai mult decât atât erau subliniate și considerate plagiat toate textele puse între ghilimele, dar și toată bibliografia.

Ulterior ni s-a explicat că dacă softul găsește 4 cuvinte consecutive care există și în alte lucrări, textul este considerat plagiat. Astfel s-a ajuns ca numele cărților indicate în lucrare și toate referințele să fie considerate copiate. Mai mult decât atât, termeni tehnici, erau de asemenea indicați ca fiind copiați, asta în contextul în care aceasta era denumirea lor. Așadar deși lucrarea nu era plagiată, ni s-a indicat că ar fi de fapt copiată pentru că persoana care a utililizat softul nu a știut să-l aplice corect.

La o nouă verificare, corectă de data aceasta, s-a ajuns la concluzia că totuși cercetarea era originală.

În ceea ce privește lucrarea lui Codruț Olaru, lucrurile sunt și mai complicate. Fiind în domeniul juridic, unde nu este loc de prea multă creativitate, este foarte dificil să construiești fraze, în care să nu existe termeni similari cu alte lucrări. Așadar dacă softul antiplagiat este utilizat defectuos, cu intenție sau din neștiință, orice lucrare existentă pe piață la acest moment va fi considerată copiată. Și asta pentru că cercetarea – partea teoretică în special,  înseamnă exact consultarea unor autori care au scris deja pe tema la care se lucrează, iar rolul cercetătorului este să aducă plus valoare subiectului.

Cine este Emilia Șercan

Emilia Șercan s-a remarcat în ultima perioadă prin dezvăluirile pe care le-a făcut în ceea ce privește plagierea unor teze de doctorat elaborate de oameni cu funcții importante în stat. Aceasta lucrează în presă din anul 1996, dar abia în anul 2003 a reușit să-și finalizeze studiile de Jurnalism la distanță, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, ea lucrând la București în acea perioadă. Jurnalista a fost și ea acuzată la rândul ei de colegii de la turnulsfatului.ro că și-ar fi copiat lucrarea de licență, dar nu a avut o reacție argumentată pe subiect.

Potrivit CV-ului, Emilia Șercan este jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, „Evenimentul zilei” şi grupul de presă Realitatea-Caţavencu, unde Sorin Ovidiu Vântu i-a oferit un salariu colosal – 8.500 de euro.

De asemenea, jurnalista mai are are un Master în Studii de Securitate cu lucrarea de dizertație „Metode de culegere de informaţii. Particularităţi în presa de investigaţie” (2008-2010) și un doctorat absolvit în 2013 cu lucrarea „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”.

Citește și…

Mihai Tudose a DEMISIONAT! Cine este și ce avere are Paul Stănescu, propunerea de premier al României

El este fratele Simonei Halep! Cu ce se ocupă și ce mașină de lux și-a achiziționat

Toți șoferii sunt vizați! Nu veți mai putea circula fără acest document

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare