sursa foto:  rfi.ro

EXCLUSIV Interviu fără menajamente. Vasile Dîncu, despre criza politică și sanitară, despre carantinarea Capitalei, o posibilă intrare la guvernare a PSD, dar și despre acuzațiile pe care i le aduce Liviu Dragnea

Vineri, 15 octombrie, Bugetul.ro a realizat un interviu cu președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu. Am vorbit cu Vasile Dîncu despre criza politică și sanitară, despre acuzațiile pe care i le aduce fostul șef PSD, Liviu Dragnea, despre referendumul privind demiterea lui Clotilde Armand, despre carantinarea marilor orașe, precum și despre o posibilă intrarea la guvernare a PSD. În ceea ce privește intrarea la guvernare a Partidului Social Democrat în acest moment, Vasile Dîncu a precizat, pentru Bugetul.ro, că este imposibilă.

Vezi și EXCLUSIV Vasile Dîncu, pentru Bugetul.ro: ‘Nu am spus niciodată să mergem la guvernare acum. Sunt unii care bagă bățul prin gard’

În opinia lui Dîncu, președintele Klaus Iohannis și Coaliția de Dreapta ar trebui să găsească o soluție pentru ca țara să aibă un guvern cu puteri depline. În ceea ce privește criza sanitară, Vasile Dîncu este de părere că factorii decizionali nu trebuie să se ferească de a lua decizii extreme. Dîncu a afirmat, pentru Bugetul.ro, că acolo unde situația o impune localitățile ar trebui carantinate. De asemenea, testarea populației ar trebui să meargă în paralel cu vaccinarea. Totodată, Vasile Dîncu consideră că premierul demis Florin Cîțu a omorât campania de vaccinare.

Referitor la acuzațiile pe care i le aduce Liviu Dragnea, Vasile Dîncu a declarat, pentru Bugetul.ro, că sunt „minciunile unui penal”.

Eugen Dinu: Domnule Dîncu, este o ruptură între dumneavoastră și între Marcel Ciolacu? Înțeleg că că ați declarat că ați dori ca social-democrații să intre la guvernare acum, într-o perioadă în care linia trasată de partid e diferită, anume alegerile anticipate.

Vasile Dîncu: N-am zis nici cum așa ceva. Nu există nicio ruptură, suntem în aceeași echipă, avem aceeași ideologie. Problema, am spus acolo, nu trebuie să ne tot împingă unii la guvernare, pentru că nu avem cum să facem o majoritate și, neavând cum să facem o majoritate, nu ne ducem nici cu propunere, pentru că am fi penibili dacă am face acest lucru.

Dacă tot vrea președintele să refacă lucrurile, atunci, așa cum i-am spus cu toții, să revină la situația de după alegeri, când Partidul Social Democrat ar fi trebuit să fi fost invitat să facă o majoritate. Sigur că situația e trecută, sigur că nu vrea să plece PNL-ul de la guvernare, așa că nu este nicio șansă.

Eu nu am spus niciodată să mergem la guvernare acum. Evident că nici nu am spune mereu că nu vrem să mergem la guvernare, noi am merge la guvernare, dar nu putem – asta a spus-o și Marcel Ciolacu. Căutați declarațiile lui!

N-avem cum să facem o majoritate care să fie funcțională. În rest, PSD are și program și posibilitatea de a face asta (n.r. – de a-l pune în aplicare). Dar, în această situație, toată lumea ne spune să mergem la guvernare, dar n-avem cum. Presa ne tot împinge la acest lucru.

Asta nu înseamnă că noi refuzăm să mergem la guvernare, numai că nu există situația respectivă.

Noi nu putem, la acest moment, să facem o majoritate. Ăsta e singurul lucru care ne împiedică. Altfel, nu există niciun partid care, dacă poate să facă o majoritate, să refuze să meargă la guvernare. Or, n-avem cu cine. Cu liberalii suntem incompatibili, așa cum declară și ei. USR-PLUS nu a venit nici măcar să ne întrebe, nu am discutat, așa încât cum să mergem la guvernare? Eu asta am spus, dar sunt unii care bagă bățul prin gard.

R: În luna iunie v-am întrebat dacă credeți că un Guvern de Uniune Naționață ar fi soluția, iar atunci mi-ați declarat că nu e momentul potrivit. Acum credeți că ar fi momentul?

V.D.: Nici acum nu este momentul. S-a îndepărtat acel moment. Chiar dacă suntem într-o perioadă de criză mult mai puternică, există o obsesie a Dreptei de a folosi acest unic moment pentru a rămâne la putere, pentru a reface alianța și a rămâne la putere. Acesta este singurul lucru. Nu se gândește nimeni la un Guvern de Uniune Națională. Să vă spun sincer, nici nu cred că ar funcționa. Există în acest moment o ruptură între partidele cele mai importante. În afară de UDMR, celelalte se află în incompatibilitate. PNL devine tot mai incompatibil cu USR-PLUS. Ambele sunt incompatibile cu Partidul Social Democrat, pentru că, atunci când n-au avut program, s-au apucat să critice continuu doar PSD ca fiind un fel de dușman al națiunii și atunci acest lucru este imposibil de făcut. Președintele și-a asumat Guvernul Meu, apoi Coaliția de Dreapta. Această obsesie a Dreptei că este singura care poate să conducă România duce, în acest moment, la criză și la dezastru. După părerea mea, nu se poate face un Guvern de Uniune Națională și, chiar dacă s-ar face, n-ar funcționa, dacă nu funcționează nici măcare o Coaliție de Dreapta din două partide care să presupunem că seamănă ca ideologie.

R: Cum vedeți dumneavoastră rezolvarea actualei crize? Iar aici mă refer atât la cea politică, cât și la cea sanitară.

V.D.: În primul rând, pentru criza sanitară, ar trebui să existe un program guvernamental pentru rezolvarea ei. În 15 mai, premierul Cîțu a ucis întreaga campanie de vaccinare, anunțând că am învins pandemia, vă aduceți aminte. De la 1 iunie, a început relaxarea și acest lucru a ucis campania de vaccinare care mergea bine în acel moment. Nu s-a făcut nimic în timpul verii, pentru a pregăti valul 4, deși toată lumea știa că vine acest val 4. Acum, autoritățile locale, am vorbit spitale, cu primari, cu președinți de consilii județene, sunt lăsate singure. Pentru că în afara comunicatelor de la ora 13:00 și a constatărilor și a dezbaterilor lungi, cum am văzut și acum, în așa-zile comisii tehnico-științifice privind dacă declarăm sau nu o localitate carantinată, nu există măsuri guvernamentale pentru asta. Ne-au anunțat acum politic că au adus 12.000 de doze de anticorpi monoclonali sau 5.000 de doze de medicamente din Italia sau din Germania. Dar noi nu am pregătit cu nimic, nu avem materiale în spitale, am avut spitale de campanie cu care s-au pozat președintele, premierul și care erau pregătite pentru situații din astea. Au fost dezactivate toate, anul trecut. Și nu există un program guvernamental. Deci, în primul rând ar trebui să existe un program foarte clar privind vaccinarea. Ce facem cu vaccinarea? Ne ducem în sate? Portugalia a folosit Armata aici. Putem să folosim voluntari, studenți de la Medicină. Ar trebui să ne ducem spre oameni, pentru că oamenii și-au pierdut încrederea în asta.

Apoi, un proiect foarte clar, să facem un plan pentru Sănătate. Nu poți să ocupi spitalele acum numai cu bolnavi cu Covid și să moară bolnavii cronici. Trebuie găsite soluții. Asta-i o chestie de guvernanță până la urmă, trebuia pregătită până acum. De asemenea, un plan, eventual în cazul în care nu ne descurcăm, de colaborare cu Comisia Europeană. A cerut ajutor Comisiei Europene ministrul interimar al Sănătății. Deci, trebuie să facem câteva lucruri fundamentale aici: să vedem asigurarea cu materiale, ce facem cu vaccinarea și cu certificatul verde. Probabil că aici ar fi trebuit, pentru că altfel intrăm într-o continuă ipocrizie legată de acest certificat verde al vaccinării, să vedem își asumă decizii acest Guvern și președintele României. Ei au declarat război, au zis că e criză și că ei sunt cei care se luptă cu criza. Dacă nu se descurcă, ar trebui să vină în Parlament pentru un pact politic. Ar trebui un pact politic, eventual, să nu ne mai criticăm unii pe alții și să luăm decizii dure. Și acum am văzut că ne tot luptăm cu carantinare Bucureștiului, când am văzut că există 15 la mie sau peste 15 la mie. Deci, există și dezorganizare, și lipsă de responsabilitate, și frică de a lua decizii. Ori, văd că noi am fost jderi și lei numai ca să facem congresele unor partide, ne-am luptat un an întreg să vedem dacă iese sau nu iese Florin Cîțu președinte. Prețul pe care îl plătim pentru aceste demagogii și politicianisme este acesta: mor oamenii în spitale. Vom avea în curând un vârf care va face nefuncțional sistemul de sănătate. Deci, acestea sunt lucruri minime care trebuie făcute în acest moment și mă mir că noi discutăm despre coaliții și ce va face Dreapta, dacă se unește sau nu, și nu face nimeni un program de urgență pentru România. Pentru că lăsăm autoritățile locale să se descurce. N-au nici bani, pentru că nu li s-au dat bani, mai ales la cei de la Partidul Social Democrat, au fost puși să facă cheltuieli, vine Curtea de Conturi și probabil că ei nu pot să justifice aceste cheltuieli, chiar dacă au fost îndemnați de la centru, dacă nu primesc banii înapoi. Deci, sunt foarte multe elemente ale crizei care trebuie gestionate și asta este în rolul premierului și al Guvernului care este, în acest moment, in charge.

R: Oare prin organizarea Congresului PNL, cu 5.000 de delegați, nu a pierit și încrederea oamenilor în pandemie?

V.D.: Bineînțeles, a fost un semn important acesta, că anul trecut am închis școlile la 3 la mie, iar acum s-au putut face un congres, oamenii n-au putut să facă nunți sau botezuri în septembrie, iar un congres al politicienilor poate fi făcut cu 5.000 de oameni. Aceasta nu a fost o demonstrație de forță, a fost o demonstrație de nesimțire și de ilegalitate, de faptul că nu suntem egali în fața bolii și a legii. Și atunci, evident că oamenii și-au pierdut încrederea în ceea ce poate face statul și chiar în existența Covid-ului, că unii au spus: Bun, dacă ăștia, conducătorii, au făcut congres cu 5.000, este clar că nu există sau nu-i așa de periculos virusul, că n-ar fi vrut ei să se îmolnăvească pe sine, să-și îmbolnăvească marea lor nomenclatură politică. Deci, este clar că acest congres a fost, la nivel simbolic cel puțin, foarte important pentru a-și pierde oamenii încrederea în autorități.

„Ar trebui să nu ne gândim prea emoțional când e vorba de carantinarea marilor orașe”

R: Nu ar trebui testate și persoanele vaccinate, pentru că specialiștii spun că, chiar dacă ești vaccinat, tot poți purta și transmite virusul?

V.D.: Sunt decizii medicale aici, în funcție și de posibilitățile pe care le au oamenii. Eu, de exemplu, sunt vaccinat, am făcut și un tratament cu anticorpi monoclonali în studiul american, pentru că era în experiment atunci, la început, și aproape în fiecare săptămână mă testez, pentru că intru în contact cu foarte mulți oameni. Și de două ori pe săptămână m-am testat, chiar dacă sunt vaccinat. Sigur, poate e greu să testezi tot timpul toată populația, este o chestiune și de bani. Nu toată lumea are posibilitatea. Dar am putea, la împrumuturile pe care le facem, să fie gratuite testările și să găsim forme de testare la școală și în alte activități care să fie compensate de către stat, pentru că e o situație de criză și să întărim testarea. Eu nu înțeleg de ce nu a fost generalizată testarea în școli sau în alte zone. A existat continuu o reticență față de testare. Testarea este un simplu foarte simplu și foarte bun. Că te-ai vaccinat sau că nu te-ai vaccinat, ar trebui să te testezi. Nu mă pricep la medicină, am citit multe articole și cred că testarea este cel mai bun lucru. Cred că vaccinul este soluția, dar cred că testarea ne ajută ca să nu se răspândească boala. Și aceste două lucruri ar trebui combinate: vaccin plus testare.

R: Credeți că ar trebui carantinate marile orașe?

V.D.: Eu cred că ar trebui să nu ne gândim prea emoțional aici și să ne gândim că Bucureștiul nu poate fi carantinat pentru că acolo pot să iasă oamenii în stradă mai ușor, că e o aglomerație mai mare și să nu-i enervăm pe oameni. Eu cred că dacă am avea o strategie care să se aplice pe tot teritoriul țării, nu să existe locuri unde oamenii și autoritățile locale nu vor să respecte asta. Să fie o strategie clară, pe care oamenii ar înțelege-o foarte bine. Când a fost carantină, situația de anul trecut, oamenii au înțeles acest lucru și până la urmă au acceptat. Am măsurat eu atunci, peste 80% s-au conformat restricțiilor care existau, de circulație sau așa mai departe. Sigur că și carantinarea trebuie gândită rațional. Fluxurile de oameni care se duc, de exemplu, să se alimenteze, serviciile publice care trebuie să rămână și în timpul carantinării. Deci, să nu existe aberații cum au existat în trecutele forme de lockdown. Dar să existe o gândire practică, funcțională, făcută de specialiști și atunci ar trebui, acolo unde e o rată mare de incidență, sigura soluție care a fost găsită, în condițiile în care noi nu vrem să ne vaccinăm, este carantinarea și oamenii ar înțelege. Vreți să nu ne vaccinăm, atunci o să fim din carantină în carantină. Și asta este o formă de decizie pe care trebuie să o ia cei care se află la putere.

„Ei și-au dat jos Guvernul. Să rezolve acest lucru”

R: Am vorbit despre criza sanitară. Care ar fi ieșirea din criza politică?

V.D.: În opinia mea, ar trebui ca președintele României, care și-a făcut guvernul lui, și Coaliția de Dreapta, care tot spune că este singura soluție, să găsească în momentul ăsta o soluție pentru a avea guvern. Nu este treaba PSD-ului să stabilească sau să voteze, așa cum am votat Guvernul Orban, pentru că eram în criză, să votăm un guvern pe care tocmai l-am dat jos. Noi nu putem să facem acest lucru. Sau să ne invite să mergem, mă rog asta ne invită mass-media, că președintele nu ne-a invitat să mergem noi la guvernare. Nici PSD nu poate să facă o majoritate și văd că Coaliția de Dreapta se tot screme să nască un consens. Să găsească o soluție, să nu se gândească numai la portofoliile lor, la menținerea funcțiilor și la împărțirea banilor. Și aici rolul de mediator al președintelui este foarte important. Prețedintele este cel care într-un fel sau altul a girat această criză și trebuie să o gireze în continuare. Faptul că i-a căzut Guvernul, în Parlament, la moțiune este, în primul rând, pentru că o parte a guvernului a votat împotriva propriului guvern. Voturile PSD, ale AUR-ului sau ale altora nu ajungeau ca să dea jos guvernul, pentru că noi nu aveam majoritate. Ei și-au dat jos guvernul singuri. Și ei tot vorbeau de guvernele pe care și le-a dat jos Dragnea. Păi, ei și-au dat jos acum Guvernul. Să rezolve acest lucru, pentru că ei au majoritatea în acest moment, sunt marea Coaliție de Dreapta și au majoritate încă. Au majoritatea în Parlament. Ce așteaptă din partea noastră? Să le rezolvăm noi, minoritarii, această situație? Este atributul președintelui să medieze și să-și formeze noua majoritate, dacă poate. Dacă nu, să declare imposibilitatea de a conduce România.

Vasile Dîncu: „Nu sunt omul Sistemului. Sunt minciunile unor penali”

R: Că tot ați pomenit de Liviu Dragnea. În ultima vreme v-a adus mai multe acuzații. A vorbit de „Sufrageria 2”, pe modelul Gabriel Oprea. Cum comentați aceste acuzații?

V.D.: Astea sunt minciunile unor penali, unor oameni care au încercat să penetreze sistemul și nu le-a reușit. Îmi pare rău că Liviu Dragnea… care s-a tot chinuit să ajungă să cumpere sistemul, să intre în „Frăție”, sunt cunoscute episoadele cu pârjolirea porcului sau chefurile pe care le făcea cu unii din zona aceea. Se trezesc după ce ajung în pușcărie să dea vina pe tot felul de lucruri. Este modul în care și-au gestionat ei viața. Și faptul că a fost prezent în anumite situații arată că s-a dus de bunăvoie și că a încercat să obțină avantaje de pe urma prieteniilor cu unul sau cu altul. De aceea, nu este nici credibil, nici normal să băgăm în seamă tot felul de alegații pe care le spun cei care ies din pușcărie.

R: Sunteți sau nu omul Sistemului, așa cum susține el?

V.D.: Nu sunt niciun om al Sistemului. Sunt un om care am ieșit din politică din 2008 până în 2016, când am intrat ca tehnocrat într-un guvern. Am revenit în partid în 2020. Așa încât, am fost simplu profesor sau cercetător. N-am avut nicio legătură cu sistemele de putere. Ei, în schimb, el și cu alții, au încercat și s-au folosit de putere într-un mod care i-a adus în situația în care se află. Este numai vina lor.

R: Cumva, din ce înțeleg de la dumneavoastră, domnul Dragnea este o victimă a modului în care și-a gestionat viața.

V.D.: Sigur, este modul în care din păcate pentru el… Mie nu mi-a părut foarte bine (când a fost condamnat la pușcărie – n.r.). L-am considerat prieten. Am lucrat la câteva proiecte politice, cel al descentralizării și regionalizării timp de vreo doi ani de zile. Și nu m-am bucurat să văd situația în care a ajuns. Dar este modul în care a făcut politică, în care a condus PSD, încercând în mod autocratic să se folosească de acest partid, dându-și jos trei guverne, aducând imaginii României prejudicii importante. Deci, îmi pare rău pentru el și pentru situația în care a ajuns, dar, după părerea mea, este singurul responsabil de această situație.

Vasile Dîncu: „Colegii mei de la Sectorul 1 și de la București lucrează la referendumul pentru demiterea lui Clotilde Armand”

R: O ultimă întrebare. Despre referendumul legat de demiterea lui Clotilde Armand, se mai aude ceva?

V.D.: Nu știu, eu înțeleg că organizația București adună în continuare semnături pentru demitere. Nu știu când începe un proiect de genul ăsta. Aștept următoarea știre: am adunat cele 50 și ceva de mii de semnături care înseamnă necesarul pentru a declanșa acest referendum. Eu știu că lucrează colegii mei de la Sectorul 1 și de la București în această întreprindere a referendumului.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare