sursa foto:  opiniatimisoarei.ro

EXCLUSIV Mare atenție! Se propagă un imens fake-news: ‘Se schimbă vârsta de pensionare de la 1 iulie’

Bugetul.ro trage un semnal de alarmă și avertizează că în spațiul public circulă un fake-news de proporții: „Se schimbă vârsta de pensionare de la 1 iulie”.

Mai multe publicații anunță că, începând cu data de 1 iulie 2020, se schimbă vârsta de pensionare, în România, pentru femei.

„Vârsta standard de pensionare în cazul femeilor, care acum e de 59 de ani, va crește treptat până la 63 de ani, până în 2028. Stagiul de cotizare, care e de 32 de ani în momentul de față, va ajunge la 34 de ani”, transmit mai multe publicații care citează Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), fără a PRECIZA că e, de fapt, vorba despre CNAS-ul din Republica Moldova.

Aceleași publicații scriu că vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, ceea ce este din nou FALS! Vârsta de pensionare pentru bărbații din România este de 65 de ani. 

Ce spune Legea

Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Conform Anexei 5, în iunie și iulie 2020, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 4 luni. 

În ceea ce privește vârsta de pensionare a bărbaților, în prezent, în România, aceasta este de 65 de ani.

Ce spune CNAS-ul din România

Bugetul.ro a contactat, luni dimineața, Biroul de Presă al CNAS, care ne-a infirmat că ar fi emis un astfel de comunicat.

Vârsta de pensionare? N-avem treabă noi, Casa de Asigurări, cu vârsta de pensionare. Noi suntem cu asigurările de sănătate”, a precizat, pentru Bugetul.ro, o reprezentantă a CNAS.

Într-adevăr, se schimbă vârsta de pensionare pentru femei, dar în Republica Moldova

Casa Națională de Asigurări Sociale din Republica Moldova a emis un comunicat în care anunță „Noi reguli privind vârsta de pensionare intră în vigoare la 1 iulie”.

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, solicitantul trebuie să atingă vârsta standard de pensionare și să contribuie la sistemul public de pensii o anumită perioadă de timp.

Începând cu 1 iulie, curent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani și va crește treptat până la 34 de ani.

În acelaşi timp, bărbaţii, care intenţionează să-şi perfecteze pensia pentru limită de vârstă, trebuie să aibă 63 de ani și stagiu de cotizare de 34 de ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

De menționat, că atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei pensia pentru limita de vârstă se stabilește în condițiile unui stagiu minim de cotizare de cel puţin 15 ani.

Cu respectarea condițiilor specific prevăzute de lege, reduceri ale vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Ele pot să se pensioneze cu 3 ani înainte de vârsta standard de pensionare, respectiv, de la 01.07.2020 la vârsta de 56 de ani.

Conform legii, cei care au lucrat în condiţii deosebite de muncă pot să iasă la pensie mai devreme în funcție de durata stagiului de cotizare realizat în aceste condiții. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări Sociale www.cnas.md la rubrica “Pensii”.

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.

Amintim, că la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activităţile realizate până la 01.01.1999 deoarece pensia se calculează doar în baza venitului asigurat realizat după 01.01.1999, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale. Totodată se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în toată perioada de activitate confirmat prin carnetul de muncă.

Mai comunicăm, că pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare cererea şi actele necesare se depun la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depăşirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar”.

Capturi de pe unele site-uri care transmit că se schimbă vârsta de pensionare în România

Vezi și

Un doctor român, teorie nouă în privința coronavirusului: ‘Ar trebui să ne bucurăm să fie cât mai mulți infectați pe zi’

EXCLUSIV Adevărul a ieșit la suprafață: Răsturnare situație în cazul polițistului care a aplicat ‘Legea pumnului’! A recunoscut!

Jocurile dure făcute de Klaus Iohannis pentru debarcarea lui Ludovic Orban. Cine este vârful de lance din PNL

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare