sursa foto:  digi24.ro

EXCLUSIV Noi detalii din ancheta procurorului care s-a vrut șef la DIICOT! Documentul care răstoarnă cazul

La 1 iulie, Bugetul.ro scria, în exclusivitate, despre ciudatele decizii din  ancheta efectuată de procurorul Teodor Niță, fost candidat la șefia DIICOT, în cazul privind importul/exportul ilegal de deșeuri, unde apar nume grele, precum fosta șefă a Vămii Constanța, Adriana Filimon, fostul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Marian Rîșnoveanu, și unul dintre membrii Corpului de Control al ANPC, Andrei Oliver. Ei bine, în acest dosar procurorul Teodor Niță, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a ales să-i trimită în judecată pe comisarii de la Protecția Consumatorilor Ilfov, Hiera Dan Alexandru, Martoiu Rodica Daniela, Mihalcea Mioara și Lupu Corina, pentru neglijență în serviciu. Să aibă aceștia rolul „Acarului Păun”? – ne întrebam la 1 iulie. Asta reiese dintr-un răspuns primit marți, 6 iulie, de la Biroul de Presă al ANPC. Oficial, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a precizat, pentru Bugetul.ro, că ANPC-ul, în controalele pe care le desfășoară, nu are competențe pe deșeuri, aceste atribuții revenind Gărzii de Mediu. Astfel, ne întrebăm cum ar fi putut comisarii de la CJPC Ilfov să constate dacă respectivele produse sunt deșeuri sau nu, dat fiind că aceștia nu au competențe pe deșeuri și nici nu au fost însoțiți la controalele respective de reprezentanți ai Gărzii de Mediu. Paradoxal, unul dintre membrii Corpului de Control al ANPC, Paul Voicu, cel care s-a ocupat de formularea Notei de control pe această speță, împreună cu șeful de la acea vreme al Corpului de Control, Marius Paraschiv, susține că ANPC-ul ar avea „foarte puțin” competențe pe deșeuri. Când l-am întrebat, însă, pe Paul Voicu care este acel act normativ unde se arată că ANPC-ul are competențe pe deșeuri, acesta ne-a răspuns că „n-am lucrat pe deșeuri”. 

Comisarii ANPC, în controalele pe care le desfășoară, nu au competențe pe deșeuri. Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu sunt specializați în inspecție și control, constată faptele ce constituie contravenții și aplică sancțiunile în domeniul controlului gestiunii deșeurilor, sesizează organele de urmărire penală competente și colaborează cu acestea la constatarea faptelor care, potrivit legislației de mediu, constituie infracțiuni”, a transmis ANPC, la solicitarea Bugetul.ro.

Vezi și EXCLUSIV Ciudatul caz al procurorului care a vânat șefia DIICOT! Partea I: Acarul Păun și cum a fost ‘extras’ comisarul ANPC care a dat Ok-ul la Vamă

Paul Voicu a confirmat că el s-a ocupat de dosar, împreună cu Marius Paraschiv

Contactat de Bugetul.ro, Paul Voicu ne-a confirmat ce a declarat Marius Paraschiv, fostul șef al Compartimentului Corp Control al ANPC, anume că Andrei Oliver, cel care a dat OK-ul ca respectivele produse să plece spre Ilfov, nu a avut acces la dosar. Pe de altă parte, Voicul susține că, într-o oarecare măsură, ANPC-ul are competențe pe deșeuri, dar nu a știu să ne indice legea care confirmă acest lucru.

Din ce știu eu, așa este. N-avea cine altcineva (n.r. – să se ocupe de dosar). Eu am fost solicitat special pentru asta. Din ce mi-a aduc aminte din dosarul ăsta, domnul Oliver a dat OK-ul, în baza unei adresa venite de la Garda de Mediu, ca ele să plece spre Ilfov.

S-a făcut un protocol între CJPC Constanța și Biroul Vamal, în care, la solicitarea Biroului Vamal, comisarii CJPC Constanța să se prezinte să constate.

Da, trebuiau să facă o verificare acolo, să vadă despre ce e vorba și, dacă sunt deșeuri, să le oprească din anumite considerente. Și la noi, legislația prevede ce-nseamnă aia, ce-nseamnă aia. Și atunci, dacă noi vedem că sunt gunoaie și deșeuri, facem un raport și nu lăsăm produsele să intre în piață.

Foarte puțin, dar sunt într-adevăr și niște competențe (pe deșeuri – n.r.)”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Paul Voicu.

Când l-am întrebat care ar fi acea lege care prevede faptul că ANPC-ul are competențe pe deșeuri, Paul Voicu ne-a declarat: Eu nu am competențe pe deșeuri”.

Eu, ce am studiat în dosarul ăla, am studiat doar procedurile noastre ale Autorității, vis-a-vis de ce înscrisuri au fost emise. N-am cercetat dacă au fost sau n-au fost deșeuri. Fix pe procedură am fost chemat special acolo.

(n.r. – Înțeleg că cei de la Ilfov n-au respectat toate procedurile?) Da, astea sunt trecute în dosarul respectiv. Da, n-au respectat toate procedurile cap-coadă”, a mai spus, pentru Bugetul.ro, Paul Voicu.

Vezi și EXCLUSIV Rechizitoriu procuror: Pentru a salva instituția, șeful Gărzii de Mediu a permis introducerea în țară a deșeurilor

Marius Paraschiv ne-a precizat că Garda de Mediu nu a efectuat controlul la Ilfov, așa cum a promis

În decembrie 2019, Eduardt Cozminschi prelua șefia Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Ulterior, el îl instala la coordonarea Compartimentului Corp Control din cadrul ANPC pe Marius Laurențiu Paraschiv. Totodată, în Corpul de Control al ANPC a ajuns și comisarul Andrei Oliver. Acum, dat fiind că Claudiu Dolot, liberal din Caraș-Severin, a preluat șefia ANPC, Corpul de Control va avea o altă componență. Lui Marius Paraschiv i-a expirat detașarea de la Ministerul Agriculturii la ANPC. Înainte ca Paraschiv să părăsească ANPC-ul, Bugetul.ro l-a contactat și l-a întrebat cum a fost posibil ca Andrei Oliver să-i controleze apoi pe comisarii CJPC Ilfov – Hiera Dan Alexandru, Martoiu Rodica Daniela, Mihalcea Mioara și Lupu Corina -, având în vedere că este martor în dosarul respectiv.

Marius Paraschiv ne-a declarat că Andrei Oliver s-a ocupat de dosarul în care apărea ca martor și că nici nu a avut acces la dosar.

Nu i-a controlat el, nu i-a controlat Oliver Andrei. Când a apărut acea sesizare de la Parchet, că noi am fost sesizați de către Parchetul de la Constanța referitor la această poveste, automat l-am scos din orice… așa, l-am trimis la Constanța să-mi pregătească, adică am mers în spatele lui la Constanța și am verificat toate documentele și am făcut actele premergătoare. Am făcut actele de control care nu produc efecte juridice și alte… sunt decizii ale Înaltei Curți de Justiție, sunt mai multe chestii. Le-am făcut cu un coleg de-al meu de la București, de la Comisariatul București, care se numește Paul Voicu (n.r. – membru al Corpului de Control al ANPC în acea perioadă), și actul în ceea ce-l privește pe Oliver Andrei, și actul care îi privește pe cei de la Ilfov. Nu a avut nicio implicare, nu a avut acces la documente, nu a avut acces la nimic. La documentele pe care le-am făcut eu, nu (a avut acces – n.r. ). Pentru că atunci l-am și trimis în concediu. Până am trimis eu actele la Parchet, nu a avut niciun fel de prezență. 

Nu l-am văzut (n.r. – dosarul respectiv). Eu am făcut un act de control, o Notă de control – așa se numește -, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Actele mele vorbesc de la sine, actele de control, în sensul în care, dacă-mi aduc aminte bine, că e un an de atunci, un an și: Oliver Andrei a sigilat containerele, iar Garda de Mediu a dat interzis de intrare în țară. Ulterior, la vreo 3-4 zile, Garda de Mediu s-a sucit. Discutăm pe documente, nu pe altceva. Și le-a dat liber de intrare, cu verificare la Ilfov, a scris în adresa aia că containerele vor fi verificate inclusiv de către Garda de Mediu, la Ilfov, când vor ajunge.

Nu (n.r. – o adresă) de punere în circulație, de intrare în țară, sigilate, și de verificare a conținutului acestora la Comisariatul Ilfov. Garda de Mediu le-a pus în circulație și cu Vama – și eu asta am specificat în actele mele de control”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, în urmă cu o săptămână, Paraschiv.

Ulterior, Marius Paraschiv ne-a precizat că Andrei Oliver a respectat Procedura-cadru a ANPC, de pe vremea în care șeful instituției era Horia Constantinescu.

El, după Procedura-cadru de control și supraveghe piață de la ANPC, era obligat să sigileze aceste containere, să le trimită cu adresă de verificare la județele destinate. În primă fază, Mediul (n.r. – Garda de Mediu) a emis o hârtie prin care spuneau că este interzisă intrarea în țară a acelor produse. La vreo 3-4 zile după aia, Mediu revine cu o hârtie prin care permite intrarea în țară a acelor produse, moment în care Vama a dat liberul de vamă și intrarea în țară. În a doua adresă, Mediul specifica că o să facă și ei un control la Ilfov, când o să ajungă containerele acolo, lucru care nu s-a întâmplat. Și eu asta am scris în notele mele de control. În ceea ce privește, și repet încă o dată, Andrei Oliver nu a avut nicio implicare, în toate chestiile astea fiind, efectiv, dat deoparte”, a subliniat Marius Paraschiv.

Ce spune procurorul în rechizitoriu:

„(…) în data de 12.11.2019, comisarii Hiera Dan Alexandru și Mărtoiu Rodica Daniela, care fuseseră investiți de martorul Andrei Oliverl de la CJPC Constanța despre necesitatea efectuării unui control al celor două containere cu deșeuri/produse neconforme, s-au deplasat la depozitul SC Product Development SRL, situat în …, județul Ilfov și au efectuat controlul fizic al mărfurilor din containerele … și …
Cu toate acestea, nu au întocmit niciun act de control, care să ateste realitatea constată referitoare la cele două containere, așa cum în mod logic și firesc este prevăzut de lege, situație în care nu au luat nicio măsură de conservare a situației faptice.

(…) În data de 18.11.2019, comisarii Hiera Dan Alexandru, Mărtoiu Rodica Daniela, Mihalcea Mioara și Lupu Corina s-au deplasat la depozitul SC Product Development SRL, pentru a efectua controlul fizic din cele 5 containere (care primiseră liberul de vamă în data de 15.11.2019, cum am menționat mai sus).
De data aceasta au întocmit un act de control, dar în mod foarte sumar și superficial/nescuzabil, în care sunt cuprinse aspecte referitoare aprente, fără substanță, în referire la toate cele șapte containere care fuseseră desigilate”.

Traseul containerelor

Ca traseu, aceste containere, care erau transportate pe cale maritimă în sistem containerizat, ajungeau în Portul Constanța Sud Agigea unde se îndeplineau formalitățile vamale, apoi erau transportate mai departe pe cale rutieră sau feroviară în terminalul de containere din Chitila urmând să fie descărcate la depozitul celor două societăți aflat în comună Petrăchioaia, unde erau angajați mai mulți lucrători.

Respectivii sortau produsele, unele fiind trimise la vânzare iar altele aruncate – cu ajutorul unor societăți de salubritate în gropile de gunoi din România – fapt ce dovedește că mare parte din “marfă” era deșeu”, se precizează în rechizitoriu.

În realitate, potrivit procurorilor, o parte semificativă din conținutul containerelor era deșeu, chiar și faptul că unele din bunuri erau vandabile, nu schimbă cu nimic calificarea întregului transport că fiind de deșeuri și nu de mărfuri second-hand.

Rechizitoriu procuror: Șeful Gărzii de Mediu a permis introducerea în țară a deșeurilor, pentru a mai face controale în Vamă

Procurorul Niță a hotărât să nu-l trimită în judecată și pe Marian Rîșnoveanu, fostul șef al Gărzii de Mediu Constanța, chiar dacă acesta din urmă a avizat importul așa-ziselor deșeuri. Niță susține, în rechizitoriu că Rîșnoveanu nu a ținut cont de decizia comisarilor Gărzii Mediu Constanța, care au interzis intrarea în țară a containerelor, pentru a face bine instituției. Conform procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Marian Rîșnoveanu ar fi cedat la amenințarea fostei șefe a Vămii, Adriana Filimon, și a emis un document ilegal. <<Este credibil că inculpatul „a ales/a luat o decizie” în sensul că a încercat să păstreze posibilitatea de a mai face controale în vamă ulterior, activitate care i-ar fi fost blocată de inculpata Filimon Adriana dacă „nu o asculta și nu emitea documentul care să îi permită să elibereze containerele în țară”>>, concluzionează Teodor Niță. Astfel, el a decis să disjungă cauza, pentru a-l ancheta separat pe Marian Rîșnoveanu. Amintim că în acest caz au fost trimiși în judecată, la finalul anului 2020,  comisarii de la CJPC Ilfov – Hiera Dan Alexandru, Martoiu Rodica Daniela, Mihalcea Mioara și Lupu Corina – pentru neglijență în serviciu, deși aceștia nu au competențe pe deșeuri și nici nu puteau să aducă la conformitate respectivele produse, dat fiind că de această operațiune se ocupă agentul economic, nu ANPC. De asemenea, a mai fost trimisă în judecată Adriana Filimon, fosta șefă a Vămii Constanța, pentru contrabandă calificată – introducerea în sau scoterea din țară, fără drept, de deșeuri -, folosirea de acte nereale la autoritatea vamală și importul/exportul ilegal de deșeuri. Totodată, au mai fost acționate în instanță pentru importul/exportul ilegal de deșeuri societățile NEW HENNA TRADERS UK LTD (Marea Britanie) și RGV LUCKY STAR EXPORT SRL și SC PRODUCT DEVELOPMENT SRL (România), precum și reprezentanții acestora – Almond Oliver Robert Anthony, cetățean britanic, și Vlad Chiru și Talpău Gheorghe, cetățeni români. 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare