În ianuarie 2023, fostul premier Petre Roman a fost demis din funcția de director general al IRRD. Contactat de Bugetul.ro, Petre Roman ne-a declarat că o „grupare foarte dăunătoare institutului s-a opus foarte brutal demersului științific al institutului”. Mai exact, Petre Roman face referire la cartea „Căderea unui dictator – Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989”. Volumul a fost realizat sub umbrela Institutului Revoluției Române, în perioada în care fostul premier Petre Roman ocupa funcția de director general al IRRD, iar Andrei Ursu, pe cea de director științific. Potrivit fostului prim-ministru, IRRD nu este un institut de cercetare. Ca atare, Andrei Ursu nu avea nevoie de titlul „Cercetător Ştiinţific gradul 2”, pentru a ocupa funcția de director științific.
Întrebat dacă, în opinia sa, a fost demis pe filiera serviciilor secrete, Roman a precizat, pentru Bugetul.ro, că nu mai putem acuza astăzi Serviciul Român de Informații că ar avea legături cu fosta Securitate. Totuși, a punctat el, încă mai există „oameni din fosta Securitate, care se luptă cu înverșunare să mențină teza lui Nicolae Ceaușescu, că Revoluția nu a fost decât o acțiune orchestrată de serviciile străine”.
Petre Roman, pentru Bugetul.ro: „Există încă oameni din fosta Securitate care se luptă înverșunat și cu metode de dezinformare și manipulare foarte grave să mențină teza lui Ceaușescu, că Revoluția nu a fost decât o acțiune orchestrată de serviciile străine”
Eugen Dinu: Credeți că ceea ce vi s-a întâmplat are vreo legătură cu Serviciile, cu urmașii Securității?
Petre Roman: Urmașii Securității nu știu care sunt, dar, în niciun caz, nu cred că mai putem astăzi acuza, astăzi vorbesc, Serviciul Român de Informații că ar avea legături cu fosta Securitate. Acum, că există încă oameni din fosta Securitate care se luptă înverșunat și cu metode de dezinformare și manipulare foarte grave să mențină teza lui Ceaușescu, că Revoluția nu a fost decât o acțiune orchestrată de serviciile străine, da, asta o mai fac și acum, din păcate. Dar cartea „Căderea unui dictator”, publicată și care a avut și are un mare succes, ea, în baza cercetărilor și a nenumăratelor dovezi, demonstrează exact cine au fost cei, care a fost gruparea care, odată ce Ceușescu a fost arestat, – e vorba de ziua de 22, după ora 12:00 – a condus la acele aproape 1.000 de morți, adică cu de cinci ori mai mult decât până în timpul propriu-zis al Revoluției, la Timișoara, București și în celelalte orașe până în 22, ora 12:00. E o poveste foarte interesantă și care nu are cum să fie oprită din drumul ei. Ce se întâmplă cu institutul? E greu să vă spun. Consiliul Științific cere desființarea lui. Părerea mea este că nu asta e soluția. Soluția ar fi să se formeze un nou Colegiu Național. Asta poate să o facă președintele României, că așa este prevăzut în legea institutului. Numai președintele poate să numească noi membri în Colegiul Național. Numind alți noi membri, se formează un nou Colegiu Național, se formează o nouă conducere, un nou director științific. Sunt angajați prin concurs alți cercetători științifici și institutul merge mai departe și-și duce până la capăt menirea, dar nu știu să vă spun acum care este cursul politic al acestui demers.