Dar va fi nevoie de decenii pentru ca mentalitatea imperială să dispară în Rusia, crede acesta. „Există doar două posibilități de schimbare. O revoltă populară ar dura mai mult, dar o lovitură de stat militară este o opțiune mai realistă”, a declarat Juškin pentru ERR, televiziunea publică din Estonia, citează libertatea.ro.

El a precizat că generalii ruși au început să vorbească fiindcă își dau seama că vor fi transformați în țapi ispășitori pentru eșecul militar din Ucraina. În același timp, este o particularitate a Rusiei faptul că schimbările se produc întotdeauna pe neașteptate. Juškin a spus că nimeni nu se aștepta la lovitura de stat din 1991 așa cum s-a întâmplat, potrivit sursei citate. 

„Se poate întâmpla ca o revoltă, când oamenii rămân fără mâncare, sau ca o lovitură de stat militară, când armata vede că este transformată în țap ispășitor și refuză să se conformeze”, a explicat analistul politic estonian. 

Totuși, spune Juškin, o lovitură de stat ar duce la evenimente în trei sau patru dintre cele mai mari orașe din Rusia, în timp ce restul țării ar continua să trăiască la fel. „De ce le-a plăcut oamenilor epoca Brejnev (n.r. – „epoca de aur a nomenclaturii” din URSS)? Pentru că lucrurile erau calme, nu existau revolte sau motive de îngrijorare. Totul era bine – existau vodcă și zakuskă, și petreceri la Fântâna Prieteniei Popoarelor”. 

Întrebat cât timp ar putea dăinui ideea pe care administrația rusă actuală o are despre Russkiy Mir (n.r. – lumea rusă), pe care o folosește pentru a-și justifica ambițiile imperiale, Juškin a spus că ar putea fi nevoie de o schimbare de generații.

„Atât timp cât Putin și cei mai apropiați aliați ai săi trăiesc, nu va dispărea nicăieri. Este singura idee care îi leagă pe toți. Pentru că dispariția lui Russkiy Mir și a conștiinței imperiale ar însemna sfârșitul acelor oameni și al regimului. De aceea nu pleacă nicăieri. Ar putea încerca să se ascundă, să-și schimbe înfățișarea, dar este singurul lucru care susține sentimentul imperial”. 

Juškin a amintit, de asemenea, de afirmația istoricului britanic Arnold Toynbee, potrivit căreia un imperiu moare atunci când moare ultima persoană care își amintește de măreția lui: „Trebuie să mai așteptăm încă 30-40 de ani pentru ca ultima generație care poartă în gene ideea imperială să piară”.

Vorbind despre modalitățile de a depăși etapa Russkiy Mir, Juškin a subliniat necesitatea de a izola conceptul imperial. 

„Trebuie să fie oprită la toate nivelurile – politic, cultural etc. Izolarea trebuie să fie maximă atâta timp cât la Kremlin domnesc imperialul Putin și succesorul său, care, de asemenea, nu va fi un democrat”, susține Juškin. „Așadar, nu văd alte opțiuni – doar izolarea – numeroase sancțiuni, inclusiv culturale”.

Vezi și:

Analistul de politică externă H.D. Hartmann: ‘Odată cu intrarea regiunii Herson și regiunii Zaporojie în teritoriul Federației Ruse, rușii vor fi la o aruncătură de băț de Chișinău’