sursa foto:  Facebook.com

Federația Rusă vrea să ducă la ‘un nou nivel’ relațiile cu China. MAE rus: ‘Suntem convinși că potențialul pentru cooperarea bilaterală ruso-chineză este departe de a fi epuizat’

Federația Rusă a anunţat că vrea să ducă relaţiile cu Republica Populară Chineză la „un nou nivel” şi că aşteaptă cu nerăbdare convorbirile faţă în faţă cu conducerea de la Beijing, în contextul în care un ziar rus a anunţat că şeful diplomaţiei chineze va efectua o vizită la Moscova în februarie.

Suntem convinşi că potenţialul pentru cooperarea bilaterală ruso-chineză este departe de a fi epuizat„, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova, relatează Reuters.

Rusia intenţionează să-şi atingă ţinta de a aduce schimburile comerciale dintre cele două ţări la nivelul de 200 de miliarde de dolari înainte de momentul în care acest lucru era planificat şi să-şi „aprofundeze semnificativ” legăturile cu Beijingul.

Aprofundarea „fără limite” a parteneriatului dintre superputerea în creştere China şi Rusia plină de resurse naturale este privită de Occident cu o anumită îngrijorare, deşi este neclar cât de profund este acest parteneriat, comentează Reuters.

China s-a abţinut să condamne ofensiva Rusiei asupra Ucrainei sau să o numească „invazie”, în linie cu retorica Kremlinului, care numeşte războiul pe care l-a declanşat „operaţiune militară specială”.

După ce Occidentul a impus cele mai severe sancţiuni din istoria modernă împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina, preşedintele Vladimir Putin susţine că Rusia se întoarce spre Asia, şi China în special, după secole în care s-a uitat spre Vest ca un model pentru creştere economică şi tehnologie.

Comentariile Ministerului de Externe rus au venit la scurt timp după ce ziarul rus Vedomosti a relatat că diplomatul şef al Chinei Wang Yi va efectua o vizită la Moscova în luna februarie.

Potrivit ziarului, Wang ar putea avea o întrevedere cu Putin în timpul şederii sale. Scopul vizitei în Rusia a lui Wang Yi este neclar, dar ar putea avea legătură cu pregătirea unei viitoare vizite în Rusia a preşedintelui chinez Xi Jinping, a adăugat sursa citată

Întrebată despre o posibilă vizită a ministrului de externe chinez Wang Yi la Moscova, purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Mao Ning, a declarat în cadrul unui briefing că nu este la curent cu o astfel de deplasare, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare