sursa foto:  playtech.ro

Fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu: ‘Transnistrenii o duc foarte bine acum. Rusia are tot interesul ca integritatea teritorială a Republicii Moldova să rămână intactă, paradoxal’

Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării ( 2000-2004) și fost vice-președinte al Parlamentului European, a vorbit despre separatiștii așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene (Transnistria) care ar putea genera anumite probleme pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

 

Eu cred că transnistrenii o duc foarte bine acum, fac o grămadă de bani, pătrund, prin intermediul Republicii Moldova, pe piața Uniunii Europene și nu cred că sunt dispuși să renunțe la această situație privilegiată numai de dragul de a ajuta Rusia. Era altceva dacă Federația Rusă reușea să ajungă acolo, militar vorbind, ocupând Odesa și mergând înspre nord. Întrucât acest scenariu nu se materializează, și e greu de crezut că se va materializa rapid, iată că oamenii aceștia au și ei rezervele lor.

Conducerea moldoveană are o anumită atitudine față de transnistreni, probabil tocmai pentru că știu această situație, și nu vor să o implice. Rusia are tot interesul ca integritatea teritorială a Republicii Moldova să rămână intactă, paradoxal. În felul acesta, prin intermediul Tirapsolului încearcă să controleze deciziile de la Chișinău. Ori de câte ori aveam câte un Guvern la Chișinău care era ostil Rusiei, conflictul transnistrean era activat. În clipa în care sunt mulțumiți de ce se întâmplă acolo, Transnistria e liniștită. Au nevoie de acest buton pe care să apese dacă vor să controleze mișcările Chișinăului.

A doua chestiune este că Stalin a decis să se creeze Republica Moldovenească, actuala Transnistrie, după ce Basarabia s-a unit cu România. El a creat-o numai ca să spună că există această solicitare a Rusiei cu privire la Moldova în ansamblul ei. Numai că, ulterior, au făcut în așa fel încât toată industria grea, toată aprovizionarea cu energie a Moldovei să treacă obligatoriu prin Transnistria, tocmai pentru a putea controla și mai bine acțiunile Guvernului de la Chișinău. Astfel, cele două elemente sunt dorința de a controla acțiunile Chișinăului și inevitabilitatea activităților din teren, că Transnistria concentrează ce e mai important“, a conchis Ioan Mircea Pașcu, conform dcnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare