politia romana 1

sursa foto:  digi24.ro

Grevă generală în Poliție! ‘La negocierile de azi, ministrul Lucian Bode s-a întors la 180 de grade în ceea ce privește ziua liberă pentru personalul contractual’

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI anunță că se pregătește de grevă generală, după ce negocierile cu Ministerul de Interne au eșuat.

SNPPC susține că ministrul de Interne, Lucian Bode, „s-a întors la 180 de grade în ceea ce privește ziua liberă pentru personalul contractual”.

Mai exact, sindicaliștii au cerut o zi liberă plătită personalului contractual din MAI, cu ocazia zilei de naștere. SNPPC afirmă că inițial șeful MAI a acceptat ca „respectiva zi liberă să fie recuperată, invocând prevederi justificative din materia Dreptului muncii”.

Ce transmite SNPPC:

„După aproape două luni de la ultimele negocieri eșuate, la ședința de azi a Comisiei paritare de dialog social, privind noul ,,Contract Colectiv de Muncă la nivel grup de unități din Ministerul Afacerilor Interne – (CCM)”, care reglementează drepturile/interesele personalului contractual, așa cum prevăd Codul Muncii și Legea dialogului social nr. 62/2011, a fost înregistrat un nou eșec în discuții.

MAI nu a aceptat nici măcar propunerea de a acorda o zi liberă plătită personalului contractual (aprox. 6.300 angajați), cu ocazia zilei de naștere, deși, inițial, acceptase ca respectiva zi liberă să fie recuperată, invocând prevederi justificative din materia Dreptului muncii.

Stupoare: la negocierile de azi, ministrul Lucian Bode s-a întors la 180 de grade în ceea ce privește ziua liberă pentru personalul contractual, ceea ce ne determină să nu semnăm CCM-ul și să acționăm în consecință!

Drept urmare, consecvenți principiilor noastre sindicale, Biroul Executiv al FSNPPC a decis demararea procedurii legale pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă și, implicit, a grevei generale a personalului contractual, acțiune sindicală PERFECT LEGALĂ, pe care o vom pune în aplicare în cel mai scurt timp posibil, după efectuarea unor acțiuni juridice prevăzute de reglementările în vigoare.

Reiterăm ideea din comunicatul anterior, privind termenul de aplicare și efectele acestei măsuri, care nu pot fi cuantificate foarte precis, dar un lucru este clar: activitatea în TOATE STRUCTURILE centrale și teritoriale va fi foarte dificilă, dacă nu chiar imposibil, de desfășurat, fără implicarea profesională a colegilor noștri, lucru pe care, din motive de neînțeles, MAI nu dorește să-l ia în calcul, deși ar fi imperios necesar.

Vom reveni cu detalii privind calendarul și modul de desfășurare a acestei forme inedite de protest, ce va fi declanșată de către FSNPPC

BIROUL EXECUTIV – FSNPPC”.

Informații utile:

Legea 62/2011 – conflictul colectiv de muncă

– art. 156: Dreptul angajaţilor de a declanşa conflicte colective de muncă în legătură cu începerea, desfăşurarea şi încheierea negocierilor contractelor colective de muncă este garantat de lege.

-art. 160: În cazul conflictelor colective de muncă angajaţii sunt reprezentaţi de organizaţiile sindicale reprezentative sau reprezentanţii angajaţilor, după caz, care participă la negocierile colective ale contractului sau acordului colectiv de muncă aplicabil.

– art. 161: Conflictele colective de muncă pot fi declanşate în următoarele situaţii:

a)angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a încetat;

b)angajatorul sau organizaţia patronală nu acceptă revendicările formulate de angajaţi;

c)părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

– art. 181: Prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare