sursa foto:  adevarul.ro

Gura păcătosului adevăr grăiește. Pavel Popescu: ‘România, chiar și astăzi, supraviețuiește în unele momente doar prin mila Celui de Sus’

Președintele PNL Sector 4, Pavel Popescu, a povestit cum funcționează lucrurile în politica românească.

Concret, în 2019, președintele PNL de la acea vreme, Ludovic Orban, i-ar fi transmis să desființeze Ministerul Comunicațiilor, iar în locul său să facă o agenție pe digitalizare.

Pavel Popescu susține că, în acea perioadă, a realizat că „România, chiar și astăzi, supraviețuiește în unele momente doar prin mila Celui de Sus”.

„Cred că era 18 octombrie 2019, într-o vineri seara. Pe la 22:00, mă sună Ludovic Orban, președintele PNL:
“- Pablito, apucă-te și pregătește programul de guvernare pe digitalizare că facem guvernul. Desființezi Ministerul Comunicațiilor și faci agenție.
– Dar domnule Președinte….
– Pablito, hai, apucă-te de treabă. Până luni îi trimiți lui Ionel Dancă documentul. Succes!”
Scurt și la obiect. Cam așa s-a decis în seara aceea soarta unui minister cheie pentru viitorul României, al nostru și al copiilor noștri.
Total nemulțumit de neinspirata decizie dar forțat de asumarea politică a partidului din care făceam parte, am început să dau telefoane în stânga și-n dreapta. Aceeași oameni, aceleași organizații, specialiștii, cei din piață care contează. I-am așezat pe toti la masă să ne consultăm, din păcate mai mult să-i informez: dragilor, se desființează ministerul. Președintele partidului vrea agenție. Era irelevant de ce. Așa voia președintele.
În 2016, atunci când am “aterizat de pe șantier în politică” cum îmi reproșează unii pe la TV – iertați-mă că nu am doctorat și că n-am scris vreo carte, am fost forțat să pun osul la muncă ca parlamentar de Timiș.
În tinerețe terminasem cel mai bun liceu de informatică din vestul țării și deși în diaspora viața m-a purtat pe alte cărări, nu am abandonat niciodată idea de IT&C. De aceea am decis să fac politici pe IT și automat pe securitate. Evident, am ales să activez în comisia de IT.
După câțiva ani de muncă pe acest domeniu, am devenit vicepreședinte al PNL pe comunicații, digitalizare și societate informațională.
Dar să mă întorc la 2019. În câteva zile am terminat de scris programul de guvernare. Între timp primisem și o „ofertă” de portofoliu ministerial (evident că nu pe digitalizare – doar ce scăpam de minister). Am mai insistat de câteva ori să nu desființăm ministerul și iată-ne în noiembrie, în clădirea Guvernului (sala Transilvania), alături de funcționari publici ai tuturor ministerelor, pentru a pune în aplicare PG-ul și pentru a schița OUG-ul de reorganizare al statului român.
În acea zi de noiembrie am trait un adevărat șoc. Am realizat că România, chiar și astăzi, supraviețuiește în unele momente doar prin mila Celui de Sus. În sala Transilvania, sub bagheta atotștiutorului autointitulat Ionel Dancă și-a unei domnițe pe nume Lambru, se adunaseră toți secretarii generali ai ministerelor, echipele lor de juriști, cât și cei care scriseseră programul de guvernare. Într-o singură întâlnire de câteva ore, ca într-o piață în care fiecare striga ce credea domnia sa că e corect, statul român se reorganiza până la cel mai mic detaliu.
Tot atunci, Ministerul Comunicațiilor devenea Autoritatea pentru Digitalizarea României. Îl convinsesem printre uși pe Ludovic Orban că o autoritate e mai importantă decât o agenție și că autoritatea ar trebui să meargă sub Premier ca să dăm forță digitalizării cât și un semnal pozitiv pieței.
Nu aș vrea să transform povestea într-un soi de blam la adresa fostului președinte PNL. Până la urmă, cred că a fost printre puținii care a avut bun simțul să recunoască faptul că «nu-i plac computerele și că nu înțelege domeniul ăsta».
Totuși, dacă astăzi avem un Directorat Național de Securitate Cibernetică condus de un profesionist excepțional, o agenție europeană de Cybersecurity și o lege 5G extrem de bună, este și datorită lui.
Procesul de desființare al ministerului, de transfer al tuturor entităților de sub el sub alte ministere cât și de înființare al ADR, a durat vreo 8 luni. În total, guvernarea Orban a durat 13 luni.
Pe parcursul celor 13 luni, în lipsa unui minister și în mijlocul unui proces de naștere al ADR, am jucat – prin Parlament, un rol informal de ministru. Au fost probabil cele mai frustrante dar în același timp și cele mai satisfăcătoare 13 luni din viața mea. Am avut șansa să văd în toată «splendoarea» lor: indiferența, prostia, neputința, lipsa de asumare, ego-urile, prejudecățile sau de ce nu, imbecilitatea decidentului politic în acest domeniu. Și când spun decident politic mă refer la suma tuturor «consilierilor» care își dădeau cu părerea referitor la cum ar trebui să arate lucrurile, înainte ca șeful suprem să ia decizia finală. Satisfăcătoare pentru că am avut parte de niște victorii mari în lupta cu acest colos numit indiferență.
Aș putea să scriu un roman despre cum ego-ul unui consilier al Premierului Orban a blocat numirea unui specialist câteva luni de zile, cum Guvernul a trimis ca reprezentant al României la un grup internațional de lucru pe Inteligență Artificială un consilier al consilierului consilierului Premierului ce nu avea nimic în comun cu AI-ul, cum același consilier a ciopârțit un OUG vital pe care a trebuit să îl “reparăm” cu alte zeci de acte legislative și multe altele…
Dar vreau să merg la rădăcina problemei digitalizării sau lipsei de digitalizare din România: indiferența totală a factorului politic cu privire la acest domeniu.
Astăzi, la doi ani de la desființarea fostului minister și înființarea ADR, exista MCID. Un nou minister, căruia i s-a atașat și partea de cercetare, de parcă ultimul loc în indicele DESI, RoNet-urile lui Sebi Ghiță, lobby-ul Huawei, meciurile firmelor de apartament și «bomba» cu ceas numită PNRR, nu ar fi fost probleme suficiente.
În guvernul Cițu, consilierii au fost buni. Chiar foarte buni. Dar nu a fost suficient.
Vă număr pe degete politicienii din România cu care piața poate discuta acest domeniu. Și am nevoie de maxim 3 degete pentru a număra politicienii din Parlament care știu arhitectura acestui minister, găștile din el, rănile dintre ele, poveștile despre “stele”, istoria și “greaua moștenire”. Tot ei sunt cei despre care piața și specialiștii spun mereu: cu voi putem discuta, ne înțelegeți. În fond și la urma urmei, ăsta e cam singurul lucru pe care și-l doresc de la politicieni cei care produc cam 7% din PIB-ul României.
Mă opresc aici cu poveștile de culise. Le-oi scrie peste câțiva zeci de ani, dacă mă va ține în viață Cel de Sus.
Un lucru e cert: durerea asta imensă în cot cu privire la digitalizare combinată cu tupeul incredibil de a pronunța în mod paradoxal aproape zilnic „digitalizare” că așa-i la modă, ne vor rata definitiv șansa de a restarta România dpdv economic, social, politic și chiar geopolitic.
Dacă ar exista în țara asta un singur decident politic major care și-ar pune deoparte 2 ore din viață pe săptămână pentru acest domeniu, ascultându-i pe cei care contează, acel decident ar schimba radical fața României, în mai puțin de un an.
Ca să mai salveze ceva din digitalizarea României, PNL mai are astăzi pentru MCID foarte putine opțiuni. Două dintre ele, excelente, sunt următoarele: Sabin Sărmaș sau asumarea unui CEO/manager minune din piața de IT (pe modelul Bulgariei), căruia decidentul politic să îi ofere un cec în alb.
Sunt convins că toți cei care mă cunosc personal, îmi cunosc determinarea și munca din ultimii 5 ani și cunosc acest domeniu, sunt de acord cu mine. No matter the political color.
Să trăiți și să fiți sănătoși!
P.S. Acesta nu e un text de resemnare. E o constatare tristă dar reală. Și totuși, indiferent de ce decizie va lua PNL, pe mine mă veți găsi mereu punând umărul alături de toți care nu și-au pierdut încă speranța. Indiferent de culoarea politică. Se știu ei, că-i poți număra pe degete”, spune Pavel Popescu.

Vezi și

EXCLUSIV Reacția Poliției, după ce Parchetul a fost sesizat pentru fals în acte, în cazul luptătorului de la Trupele Speciale care acuză că a fost executat de cei pe care îi pregătea

Cătălin Predoiu, despre majorarea salariilor și pensiilor magistraților: ‘Nici hotărârile în sine nu au majorat salariile, ci pur și simplu au făcut o corectă corelare a unei legislații prost gândite’

Înregistrarea care confirmă informația publicată, în exclusivitate, de Bugetul.ro! Polițistul a înclinat fetița pe o parte, după ce a sunat la 112

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare