sursa foto:  cluj-am.ro

Guvernul pregătește un nou pachet de vouchere și ajutoare pentru pensionarii și persoanele vulnerabile! Marcel Boloș: Este pentru prima dată

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul României pregătește un nou pachet pentru pensionarii și persoanele vulnerabile.

Din bugetul total de 4,15 miliarde de euro de care dispune Programul Incluziune și Demnitate Socială, cea mai mare alocare revine sprijinului acordat preșcolarilor și elevilor, mamelor cu nou-născuți și asigurării alimentelor de baza/mese calde pentru persoanele din grupurile defavorizate (980 milioane euro), se precizează într-un comunicat al MIPE.

Anul acesta vor fi deschise 10 apeluri în valoare totală de 970 milioane euro, primele urmând a fi lansate în trimestrul 2 al anului.

Persoanele vulnerabile vor beneficia de un pachet special de sprijin prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, primele apeluri de proiecte urmând a fi deschise în trimestrul al doilea al acestui an. În total, în 2023 vor fi lansate prin acest program 10 apeluri în valoare totală de 970 milioane de euro, proiectele putând fi depuse de unitățile administrativ – teritoriale, grupurile de acțiune locală, furnizorii de servicii sociale, întreprinderi sociale sau administratori ai schemelor de antreprenoriat social.

Marcel Boloș: „Este pentru prima dată când România are un program cu finanțare europeană special dedicat grupurilor vulnerabile”

„Este pentru prima dată când România are un program cu finanțare europeană special dedicat grupurilor vulnerabile și vom folosi această oportunitate pentru a sprijini vârstnicii, copiii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale sau mamele aflate în dificultate. Am finanțat, în ultimii ani, din fonduri europene, măsuri care au îmbunătățit viața multora dintre românii cu venituri mici – pachetele cu alimente, tichetele educaționale, cardurile sociale ”Sprijin pentru România”, cardurile de energie și avem în pregătire alte măsuri similare. Dar, din păcate, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, cele mai expuse acestui fenomen fiind grupurile vulnerabile. În acest sens, Programul Incluziune și Demnitate Socială este un instrument care ne permite să construim un sistem de servicii sociale integrate care să sprijine, pe termen lung, persoanele vulnerabile: vom finanța centre sociale integrate, servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, servicii educaționale sau de integrare pe piața muncii, servicii de viață independentă pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat, întreprinderi sociale”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

La nivel de program, prioritățile sprijină grupuri vulnerabile distincte, dar cuprind măsuri integrate și interconectate, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor.

Peste 800 de milioane de euro pentru centre comunitare integrate și dezvoltarea serviciilor sociale în mediul rural

Programul Incluziune și Demnitate Socială va finanța 11 priorități de investiții:

Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității;
Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității – zona rurală;
Protejarea dreptului la demnitate socială;
Sprijinirea comunităților rurale fără acces sau cu acces limitat la serviciile sociale;
Reducerea disparităților dintre copiii la risc de sărăcie și/sau excluziune socială și ceilalți copii;
Servicii de suport pentru persoane vârstnice;
Sprijin pentru persoanele cu dizabilități;
Servicii sociale și de suport acordate altor grupuri vulnerabile;
Inovarea socială;
Ajutorarea persoanelor defavorizate;
Asistență tehnică.
Cel mai mare buget este alocat priorității de ajutorare a persoanelor defavorizate – 980 milioane de euro – care va finanța măsuri precum pachetele cu alimente de bază sau mese calde, sprijin pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte pentru copiii din medii defavorizate, sprijin pentru cuplurile mamă – copil. Sprijinirea comunităților rurale beneficiază de o alocare de 815 milioane euro, din care se vor finanța centre comunitare integrate, dezvoltarea serviciilor sociale în comunitățile rurale și formarea de profesioniști în domeniul asistenței sociale.

Rezultatele așteptate la finalul perioadei

300.000 preșcolari și elevi beneficiari de vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte;

60.000 nou-născuți beneficiari de vouchere pentru trusou;

1.200.000 beneficiari de mese calde (vouchere/pachete cu alimente);

415.378 persoane vulnerabile cu acces îmbunătățit la servicii de sănătate, sociale și educaționale;

149.335 utilizatori ai unităților de asistență socială noi sau modernizate;

38.582 persoane care au ieșit din situația de excluziune locativă;

200 așezări informale reglementate;

601 întreprinderi sociale înființate în mediul rural;

5.940 număr anual de utilizatori ai unităților de asistență socială noi sau modernizate;

2.786 număr anual de utilizatori ai unităților educaționale sociale noi sau modernizate;

1 Cluster de inovare și incluziune socială, funcțional la 2 ani de la finalizarea intervenției.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare