sursa foto:  blastingnews.com

Guvernul Viktor Orban – premierul numit ‘Calul Troian’ al lui Putin în UE – cumpără bucată cu bucată România! Maghiarii au alocat 30 de milioane de euro pentru achiziții în România

Mai-marii țării par să nu vadă că Guvernul maghiar al lui Viktor Orban cumpără bucată cu bucată România. Statul controlat de Orban a alocat 30 de milioane de euro pentru achiziții.

Mai exact, Viktor Orban, prin intermediul unui brașovean de etnie maghiară, achiziționează clădiri de patrimoniu din Transilvania.

Dezvăluirea le aparține jurnaliștilor de la Bună Ziua Brașov. <<Cele mai multe clădiri de patrimoniu din România au fost cumpărate de Ungaria prin firma maghiară Manevi Zártkörű Részvénytársaság. Dar, în luna aprilie a anului trecut, compania ungurească a înfiinţat, la Satu Mare, societatea Manevi Pro Transilvania SRL prin care a continuat cumpărarea de imobile de patrimoniu. Firma sătmăreană, care se ocupă cu „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, este reprezentată la noi de cetăţeanul magiar Zsanett Olah (născut la Ljubljana, în fosta Iugoslavie) şi administrată în prezent de cetăţeanul maghiar Robert Petras (născut la Braşov). Înfiinţată în 1997 la Budapesta, Manevi Zártkörű Részvénytársaság este o companie de stat maghiară şi s-a aflat în portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (Agenţia Naţională de Management al Activelor din Ungaria). Apoi, în anul 2018, a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe, intrând astfel direct în subordinea Guvernului Ungariei. Manevi Zártkörű Részvénytársaság (Manevi Zrt) avea anul trecut un capital social de 102 000 000 forinţi şi 16 angajaţi. Ţara vecină nu a ascuns că scopul înfiinţării acestei companii este de a sprijini, alături de o altă organizaţie numită Comitatus-Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt, demersul guvernului maghiar de a proteja clădirile cu semnificaţie pentru Ungaria, prin înfiinţarea „Fundaţiei pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală”>>, scrie sursa citată.

Achizițiile făcute de Viktor Orban în România

În 2018, statul maghiar a cumpărat pentru prima dată o clădire de patrimoniu din România. Conform sursei citate, este vorba despre Hotelul Dacia din Satu Mare, cu 4 milioane de euro. Trebuie precizat că Statul Român a renunțat la dreptul de a-l cumpăra.

Apoi, în 2019, a fost cumpărat fostul sediu al Primăriei Carei, lăsat în paragină de câţiva ani (şi se pregăteşte şi cumpărarea fostei centrale termice) şi Hotelul Corona (fostul Korona) din Sighetul Marmaţiei. Un an mai târziua fost achiziționat și Hotelul Ferdinand din Haţeg (deţinut acum de firma înfiinţată în acest an, MTS Hotel & Property Management, al cărei unic proprietar este Manevi Pro Transilvania).

În 2021, statul maghiar a cumpărat mai multe proprietăți: Casta Teleki din Baia Mare, Hotelul Ardealul (Crucea Albă) şi Teatrul Vechi (Hirschl), ambele din Arad, Castelului Wesselényi din Jibou, judeţul Sălaj (printre puţinele imobile pentru care statul român a simulat că se foloseşte de dreptul de preemţiune), Hotel Parc din Oradea, Hotel Onix din Tuşnad, Hotelul Turist şi Vila Rază de Soare ambele de lângă Lacul Roşu, Hotel Casino din Borsec, toate din judeţul Harghita etc.

În 2022, ungurii lui Viktor Orban au luat Hotelul Concordia din Târgu Mureş şi clădirea Alte Post din Sighişoara (fosta poştă a oraşului din timpul imperiului Habsburgic).

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare