coronavirus01

sursa foto:  publika.md

În plină isterie de coronavirus, Protecția Consumatorului cere 3 măsuri urgente: Amânarea plății facturilor la utilități și a ratelor bancare, precum și amânarea executărilor silite

În plină criză generată de coronavirus, ANPC vine întrajutorarea populației. Protecția Consumatorului cere Guvernului Orban să implementeze 3 măsuri urgente: să amâne plata facturilor la utilități, a ratelor bancare, precum și amânarea executărilor silite.

Duminică, Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a propus amânarea, pentru 90 de zile, a ratelor bancare pentru românii care au credite la bănci, în contextul răspândirii rapide a coronavirusului.

„În prezent, propun din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului luarea în calcul a unei amânări de plată pentru 90 de zile a ratelor bancare pentru românii care au credite imobiliare, şi nu numai, bineînţeles cu respectarea contractelor, a legislaţiei privind creditarea, precum şi a normelor Băncii Naţionale a României”, a declarat Paul Anghel, pentru Agerpres.

La solicitarea Bugetul.ro, șeful Corpului de Control al ANPC, comisarul-șef Sorin Susanu, a făcut o serie de precizări.

Acesta ne-a explicat că, împreună cu Paul Anghel și cu conducerea ANPC-ului, a propus implementarea celor 3 măsuri: să amâne plata facturilor la utilități, a ratelor bancare, precum și amânarea executărilor silite.

Noi încercăm să o facem oficial, dar doar Guvernul poate să ia o decizie în acest sens. Asta a fost inițiativa noastră. O bază legală, ca noi să impunem aceste măsuri, nu avem.

După discuțiile cu noi, însă, Banca Transilvania a făcut deja lucrul ăsta, iar ING-ul a făcut exact invers, a mărit o serie de comisioane.

De asemenea, și CEC Bank a răspuns pozitiv la solicitarea noastră. Noi, la nivel central, am discutat cu băncile.

În aceste clipe grele, trebuie să ne unim și să protejăm consumatorii. În principal, eu vreau să nu existe popriri și sistări de utilități în această perioadă”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Sorin Susanu.

Banca Transilvania a amânat plățile pentru cardurile de credit până în mai

Banca Transilvania şi-a notificat clienţii sâmbătă în privinţa extinderii perioadei de graţie pentru cardurile de credit, până în luna mai, în contextul epidemiei de coronavirus din România.

Dorim să te scutim de drumuri la bancă şi extindem perioada de graţie la cardul tău (…) până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligaţie de plată în lunile martie şi aprilie. Prima obligaţie de plată o vei avea între 1 şi 25 mai, aşa cum vei regăsi informaţiile în extrasul de cont”, a informat BT.

ING Bank s-a RĂZGÂNDIT

Deși ING Bank voia inițial să majoreze comisionul pe care întreprinderile micro și cele mici și mijlocii îl plătesc pentru încasarea plăților prin terminale de plată cu cardul începând cu 1 aprilie, gigantul bancar s-a răzgândit.

„Anulăm implementarea noului comision de la 1 aprilie. Clienții au fost deja notificați”, au transmis reprezentanții băncii, pentru Bugetul.ro.

Vezi și

LIDL confirmă mutarea fără precedent dezvăluită de Bugetul.ro: S-a întâmplat în circa 70 de magazine

S-a început deja implementarea stării de urgență! În ziua în care Klaus Iohannis a anunțat decretarea stării de urgență, Raed Arafat a semnat dispoziția: Prefecții preiau coordonarea teritorială!

Legea prin care se acordă zile libere pentru părinți când se închid școlile a fost publicată în Monitorul Oficial

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare