sursa foto:  g4media.ro

În primul interviu amplu acordat de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin a adus în discuție și România: ‘Este posibil pe Dunăre și prin România’

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a acordat un prim interviu amplu de la invadarea Ucrainei, postului de televiziune Russia-1.

Fiind întrebat dacă este adevărat că nu permite exportul de cereale din porturile ucrainene, Vladimir Putin a negat acest fapt. Mai mult, el a afirmat că aceste cereale pot fi transportate inclusiv prin România.

Aceasta este o cacealma. În primul rând, sunt câteva lucruri obiective, acum voi vorbi despre ele. Aproximativ 800 de milioane de tone de cereale și grâu sunt produse anual în lume. Acum ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. 20 de milioane de tone față de ceea ce se produce în lume, 800 de milioane de tone, reprezintă 2,5 la sută. Dar dacă pornim de la faptul că grâul reprezintă doar 20 la sută din totalul aprovizionării cu alimente din lume, și acest lucru este adevărat, acestea nu sunt datele noastre, acestea sunt date ONU, atunci asta înseamnă că aceste 20 de milioane de tone de grâu ucrainean reprezintă 0,5 la sută, nimic. În al doilea rând, 20 de milioane de tone de grâu ucrainean reprezintă o cifră potențială de export. Până în prezent, oficialii americani spun că astăzi Ucraina ar putea exporta șase milioane de tone de grâu, iar conform Ministerului Agriculturii, acestea nu sunt șase, sunt aproximativ cinci milioane de tone, chiar și șapte milioane de tone de porumb. Înțelegem că asta nu este mult. 

Vladimir Putin a explicat apoi care sunt modalitățile în care Ucraina poate exporta cerealele, moment în care vorbește despre România. „În ceea ce privește exportul de cereale ucrainene, nu îl împiedicăm. Și există mai multe moduri de a exporta cereale. Primul. Vă rugăm, puteți exporta prin porturile aflate sub controlul Ucrainei, în primul rând bazinul Mării Negre, Odesa și porturile din apropiere. Nu noi am minat intrările spre port, ci Ucraina a fost cea care le-a minat. Le-am spus deja tuturor colegilor noștri de multe ori: lăsați-i să curețe minele și vă rog, să părăsească porturile navele încărcate cu cereale. Le garantăm trecerea pașnică fără probleme în apele internaționale. Nu este nicio problemă, vă rog. Ei trebuie să curețe minele și să ridice nave de pe fundul Mării Negre care au fost scufundate în mod deliberat pentru a îngreuna intrarea în aceste porturi din sudul Ucrainei. Suntem pregătiți să facem asta, nu vom folosi situația de deminare pentru a lansa vreun atac dinspre mare, așa cum am spus deja. Al doilea. Există o altă posibilitate: porturile Mării Azov, Berdiansk, Mariupol, sunt sub controlul nostru, suntem gata să asigurăm exportul fără probleme de cereale ucrainene prin aceste porturi. Vă rog. 

Al treilea. Este posibil să exportăm cereale din Ucraina prin Dunăre și prin România. Al patrulea. Este posibil prin Ungaria. Al cincilea. Este posibil prin Polonia. Da, există anumite probleme tehnice acolo, pentru că ecartamentul căii ferate este diferit, iar boghiurile vagoanelor trebuie schimbate. Dar este doar o chestiune de câteva ore, asta-i tot. Și, în sfârșit, cel mai simplu lucru este exportul prin teritoriul Belarus. Cel mai ușor și mai ieftin, pentru că de acolo ajung imediat până în porturile țărilor baltice, până la Marea Baltică și mai departe, oriunde în lume. Dar pentru aceasta este necesar să se elimine sancțiunile din Belarus. Dar aceasta nu este problema noastră. În orice caz, președintele Belarusului, Alexander Grigorievici [Lukașenko], pune întrebarea în felul următor: dacă cineva vrea să rezolve problema, dacă există, exportul de cereale ucrainene, vă rog, cea mai ușoară cale este prin Belarus. Nimeni nu intervine. Deci nu există nicio problemă cu exportul de cereale din Ucraina”, a afirmat Vladimir Putin, pe site-ul administrației prezidențiale de la Kremlin, conform Libertatea.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare