sursa foto:  stiripescurt.ro

Încă o revoluție doar în declarații? Lucian Bode revine cu promisiunea făcută la preluarea mandatului de ministru de Interne!

Încă din prima zi de mandat de ministru de Interne, în decembrie 2020, Lucian Bode a promis că va demara concursuri pentru ocuparea posturilor în MAI. Suntem la jumătatea lunii mai a anului 2021 și nici până în acest moment nu au avut loc concursurile promise de ministrul Bode.

Ba mai mult, șeful Afacerilor Interne face din nou aceeași promisiune pe care a făcut-o în decembrie 2020, că vor dispărea împuterniciții din funcțiile-cheie din Poliția Română.

Bugetul.ro a atras atenția încă din anul 2019, de când Ministerul de Interne era condus de Carmen Dan, cu privire la împuternicirile din MAI, iar între timp această practică a devenit o obișnuință.

Potrivit unui declarații făcute azi de Lucian Bode, la nivelul Jandarmeriei, Poliției de Frontieră și Poliției Române, de la începutul anului și până în aprilie inclusiv, au fost împuterniciți peste 250 de şefi de serviciu, de poliţie municipală, orăşenească, judeţeană şi aşa mai departe.

Sâmbătă, Bode a afirmat că i-a cerut noului șef al Poliției Române, chestorul Matei Benone, să demareze în cel mai scurt timp posibil concursuri. Rămâne de văzut dacă într-adevăr vor dispărea împuterniciții din MAI sau și această  promisiune făcută de Lucian Bode va fi uitată în sertarul cu promisiuni.

Ce a declarat Lucian Bode AZI:

Această practică este una anormală, a împuterniciţilor pe funcţii, şi am dat şi un număr în această săptămână. La trei structuri ale MAI – Jandarmi, Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română – de la începutul anului până în luna aprilie inclusiv au fost împuterniciţi peste 250 de şefi de serviciu, de poliţie municipală, orăşenească, judeţeană şi aşa mai departe.

(…) Aşadar, această practică va trebui să înceteze şi nu avem altă variantă decât aceea de a modifica statutul poliţistului, de a modifica legislaţia astfel încât să avem foarte clar stabilit un ghid al carierei, să ştie foarte clar ce vechime şi ce parcurs al carierei trebuie să aibă un poliţist care vrea să ajungă şeful Poliţiei Române sau ce vechime şi ce experienţă trebuie să aibă un poliţist care vrea să ajungă şeful Poliţiei judeţene din Sălaj. Toate aceste lucruri trebuie reglementate prin lege şi i-am cerut noului şef al Poliţiei Române să vină în cel mai scurt timp cu un plan astfel încât de la bază până la vârf aceste concursuri să fie demarate”, a afirmat Lucian Bode, sâmbătă după-amiază, într-o conferinţă de presă în judeţul Sălaj, conform News.ro.

Ce a declarat Lucian Bode în decembrie 2020:

Voi continua toate proiectele de reformă demarate de ministrul Marcel Vela şi aici mă refer, evident, la ocuparea prin concurs a posturilor care în acest moment sunt ocupate prin preluare de atribuţii sau delegaţi şi foarte important şi asta va comunica domnul preşedinte astăzi, suntem implicaţi în campania naţională de vaccinare şi în aceste condiţii le-am cerut colegilor să depună toate eforturile, să contribuie cu tot ce au la dispoziţie pentru reuşita acestei campanii”, declara, la preluarea mandatului de ministru de Interne, Lucian Bode.

În iulie 2019, Bugetul.ro scria că polițiștii se execută între ei, pentru a pune mâna funcții. Dumitru Coarnă, la acea vreme președinte al Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, ne confirma informația. Mai mult, actualul deputat PSD ne preciza că nu se dorește o reglementare în acest sens, pentru că, în mare parte, mulți dintre cei împuterniciți sunt „obedienți politici”.

Normal că mi se pare anormal – ca să fac un joc de cuvinte. Ar trebui umblat printr-o reglementare și să restrângem posibilitatea împuternicirii, pe o singură perioadă de șase luni. După care obligatoriu, în perioada de șase luni, există posibilitatea clară să fie scos postul la concurs și să fie ocupat prin concurs. Lucru care nu s-a dorit, pentru că luăm puterii politice din mâini o pârghie importantă, aceea de a jongla cu această instituție și de a împuternici, pe o perioadă de șase luni, favoriții – în mare parte, sunt obedienți politici”, a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă, după cum am scris AICI.

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare