sursa foto:  stirileprotv.ro

Ion Cristoiu: ‘ La Bilanțul unui an de nou mandat, Klaus Iohannis n-a putut menționa nici o realizare’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu, afirmă că ”Marți, 24 noiembrie 2020, la Bilanțul unui an de nou mandat, Klaus Iohannis n-a putut menționa nici o realizare. Nici măcar una ținând de trasul apei la WC-urile de la Cotroceni”.

 

”Marți, 24 noiembrie 2020, s-a împlinit un an de la cîștigarea celui de-al doilea mandat de către Klaus Iohannis. A trecut deja, iată, un an din cei cinci repartizați celui de-al doilea mandat. Te-ai fi așteptat ca marți, 24 noiembrie 2020, în prim planul agendei publice să se afle dezbaterea acestui prim an din al doilea mandat al lui Klaus Iohannis. Ce și-a propus pentru România în timpul campaniei din 2019 și ce-a realizat pînă acum din ce și-a propus. Cum a reușit s-o învingă la scor pe Viorica Dăncilă. Cît de mult s-a afirmat România pe plan european în această perioadă.

N-a fost nici o dezbatere.

Și nu pentru că presa nu și-ar fi amintit de aniversarea unui an din cel de-al doilea mandat și a șase ani din cele două mandate. Și-a amintit, nu numai cea independentă, dar chiar și cea miluită de Guvernul Orban. Și amintit dar n-a dezbătut. Pentru că și-a dat seama că n-are ce să dezbată. Poți dezbate, inclusiv controversat, ceva care s-a făcut. Bun sau rău. Nu poți dezbate nimicul. Gaura de la covrig, un nimic înconjurat de un inel de pîine nu poate fi mîncată. Cum să mănînci Golul? Pe 16 octombrie 2019, candidatul Klaus Iohannis și-a lansat, în gălăgia de meterhanea, Programul intitulat „Împreună pentru România normală”.

Obiectivele asumate de candidat pentru următorii cinci ani de mandat se întindeau pe 88 de pagini. Cele mai multe obiective sînt bla-blauri electorale. Cuvinte mari, ce sună din coadă, vorba poetului, precum „România puternică în Europa și în lume”, „țara în care cei plecați se pot întoarce cu încredere că sînt respectați și încurajați”„Statul se află în slujba cetățeanului”„Mobilizarea întregului potnețial al forței de muncă din România”„România prosperă înseamnă dezvoltarea economică sănătoasă și durabilă”, „Într-o Românie modernă și europeană cetățenii sînt tratați cu respect și demnitate, problemele le sînt rezolvate rapid și eficient”, etc., etc.

Cu chiu, cu vai am găsit în cele 88 de pagini un obiectiv precis, lesne de verificat în realizarea sa:

„Avem urgentă nevoie de refacerea credibilității autorităților publice, de o evaluare serioasă care să reprezinte baza modernizării Statului român și reașezarea pe fundamente corecte, a administrației publice.
Un audit al situației actuale a instituțiilor nefuncționale ale statului este primul pas către îndeplinirea acestor obiective așteptate de români.”

Pe 16 octombrie 2019 cînd s-a lansat Programul, Guvernul Dăncilă căzuse la Moțiunea de cenzură. Era limpede, la șase zile de la căderea Guvernului PSD, că la putere va veni un Guvern PNL. Klaus Iohannis va avea în fine un Guvernul Meu. Chiar dacă ar fi fost mai departe Guvernul PSD, pînă la alegerile parlamentare din decembrie 2020, Programul din 16 octombrie 2020 era Programul unui Președinte în sine, fără nici o legătură cu Guvernarea.

Prin Constituția din 1991 România e o Republică semiprezidențială. Puterile președintelui sînt astfel gîndite încît acesta să-și poată indeplini programul indiferent de ce forță politică guvernează, de ce forță politică are majoritatea în Parlament. Prin Constituție președinte are la dispoziție instrumente care-i aparțin doar lui pentru a-și concretiza Programul de candidat la prezidențiale, fără a depinde într-un fel de culoarea politică a Guvernului. Pe 4 noiembrie 2019, prin investirea Guvernului Orban, Klaus Iohannis are la dispoziție Guvernul Meu.

Un Guvern condus de un premier, Ludovic Orban care n-are nici o sclipire de independență. Un premier slugarnic, acționînd ca un valet vesel al președintelui. Nici premierul Franței, țară Republică Prezidențială nu e atît de supus președintelui Macron cum a fost supus, între noiembrie 2019 și noiembrie 2020, Ludovic Orban lui Klaus Iohannis.

A trecut un an din cei cinci de-a lungul cărora Klaus Iohannis va trebui să-și concretizeze Programul prezidențial.

Un an în care ar trebui să se vadă ceva, un început măcar, un amănunt din concretizarea Programului. În serialul turcesc Soliman Magnificul cînd pe Roxelana o apucă durerile facerii, moașa îi desface picioarele și punînd un cearceaf peste ele și peste ea se uită înăuntru. Vine! strigă ea la apariția boțului de carne. Măcar atît să fi putut spune și noi despre aplicarea Programului Împreună pentru România normală: se vede deja ceva din el! Ar fi fost de așteptat asta și dacă la Victoria s-ar fi aflat un Guvern PSD. Ba chiar și dacă s-ar fi aflat un Guvern PNL condus de altcineva decît portarul de hotel prezidențial Ludovic Orban. A realizat ceva Klaus Iohannis în anul care a trecut din al doilea mandat?
N-a rezolvat nimic.
Și n-o spunem noi.
O spune el.

Marți, 24 noiembrie 2020, la Bilanțul unui an de nou mandat, Klaus Iohannis n-a putut menționa nici o realizare. Nici măcar una ținînd de trasul apei la WC-urile de la Cotroceni.

În absența acestui bilanț, Klaus Iohannis s-a referit la următorii patru ani de mandat:

„Sunt convins că, peste patru ani de acum înainte, vom vedea noua față a României demne, prospere și democratice.”

La anul pe vremea asta, va ține un discurs la împlinirea a doi ani din noul mandat și ne va vorbi despre cei trei ani care i-au mai rămas din mandat. Cei trei ani în care, în fine, va realiza ceva din Programul din 2019.

N-a realizat nimic din Proiectul România normală în anul în care a trecut de la cîștigarea unui nou mandate. Va realiza însă în următorii patru ani. Pentru că, prin alegerile din 6 decembrie 2020, el va avea în fine pe lîngă Guvernul Meu, Presa Mea, Serviciile Mele Secrete, Procuratura Mea, și Parlamentul Meu:

„Sînt în continuare, sută la sută implicat pentru ca proiectul cu care am fost ales, România normală, să prindă contur. Vă asigur că voi lucra alături de viitorul Guvern pe care-l văd constituit în jurul PNL, pentru a transforma această viziune în realitate”.

Ce spunea Arhimede

„Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pămîntul din loc”.

Ce spune Klaus Iohannis acum la împlinirea unui an din noul mandat?

„Dați-mi un Parlament și voi face, în fine, din Proiectul România normală realitate”.

Lui Arhimede nu i s-a oferit un punct de sprijin.
Pămîntul a rămas la locul lui.

Lui Klaus Iohannis i se va oferi un Parlament.
Proiectul cu care a cîștigat al doilea mandat, va rămîne la locul lui:
În sertar”, conform cristoiublog.ro.

Citește și:

Veste mare! O nouă categorie de angajați va avea parte de condiții de muncă speciale

Vești importante pentru mii de români! Banii se vor acorda începând cu luna decembrie

SURSE Panică în Sistem! Val de pensionări în Poliție

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare