sursa foto:  digi24.ro

Jenant! Ghinea (USR-PLUS) dă vina pe UE, că nu e gata PNRR-ul! ‘Administrația din România nu era pregătită’

Cristian Ghinea, ministrul USR-PLUS al Investițiilor și Fondurilor Europene, acuză Uniunea Europeană că nu a reușit să finalizeze Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ghinea susține că s-a lovitu de un „monostru politico-birocratic” și că Administrația din România nu era pregătită pentru acest „Plan Marshall”.

Uniunea Europeană a creat un animal politic complet nou şi bizar, pe care mi se pare că nu ştie să îl gestioneze. A fost ideea… facem Planul Marshall, Europa se autosalvează, o grămadă de bani, repornim economiile. Asta a fost ideea, după care nişte ţări de prin nord au zis: „Băi, dar banii noştri comuni nu putem, aşa, să îi dăm, ia-i şi cheltuie-i cum vrei. Trebuie să punem condiţii”. Şi au început să pună condiţii peste condiţii. A venit şi Parlamentul cu condiţii şi s-a creat un monstru politico-birocratic, pe care, acum, Comisia, care va fi responsabilă de gestiunea banilor, nu ştie cum să îl gestioneze.

Drept urmare, pune multă presiune şi cere multe detalii de la statele membre şi sunt din ăștia de prin Guvernul naţional, cum sunt eu, care sunt la capătul acestui lanţ trofic şi care trebuie să pună multe detalii de dinainte. Nimeni nu a fost pregătit pentru asta. Îmi dau seama că administraţia din România nu era pregătită, dar facem eforturi să fim credibili în procesul ăsta şi să livrăm partea tehnică”, a spus Cristian Ghinea, la DcNews.ro.

„Să comparăm cu proiectele europene clasice din coeziune. Acolo, fiecare stat negociază cu Comisia. „Domnule, vrem să dăm 2 miliarde de euro pentru autostrăzi” şi atunci spunem: „Noi facem această alocare, vom da bani pentru asistenţă tehnică, pentru pregătirea proiectelor, vom vedea ce proiecte avem, pe ce traseu, până când avem noi de cheltuit banii, până în 2027”. Sau dăm jumătate de miliard de euro pentru abandonul şcolar. Facem aşa, apoi lansăm apelul pentru primăriile, şcolile care vor să aplice. Nu trebuie să stabileşti nimic de la început. Acesta este procesul clasic de management al fondurilor europene.

La PNRR, sarcina probei este pe statul membru şi totul trebuie stabilit la nivel de detaliu şi cost înainte, până la 31 mai. Ministerul pe care îl conduc și toate ministerele de linie implicate sunt, acum, înnebunite. Trebuie să stabileşti, pe fiecare 6 luni, din viitorii 5 ani şi jumătate… La fiecare 6 luni, România trimite la Bruxelles… „Asta am făcut noi, ca jaloane. Daţi-ne această tranșă de bani”, a mai spus el, pentru sursa citată.

Vezi și

EXCLUSIV Deranj mare în Ministerul de Interne! Plângerea făcută de Poliția Capitalei pe numele șefului Poliției Sector 3 a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Documente. Execuție petrecută azi în Poliție! ‘Vor împuternici un om de casă, o slugă care să execute întocmai și la timp tot ce i se cere’

EXCLUSIV Avem confirmarea: Demisie de formă la Apele Române! ‘Animalul Politic’ este director-adjunct la ABA Prut-Bârlad

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare