sursa foto:  Facebook.com

Jocuri economice la nivel înalt! Grupul rus Gazprom a livrat Chinei prima navă încărcată cu gaze lichefiate care a utilizat ruta arctică

Federația Rusă și Republica Populară Chineză au înregistrat un nou succes în relaționarea economică. Grupul rus Gazprom a livrat joi Chinei prima sa navă încărcată cu gaze lichefiate care a utilizat ruta arctică, şi a ajuns la destinaţie la o lună de la plecare, arată datele firmei de shipping LSEG.

 

Rusia mizează pe faptul că această rută arctică de navigaţie, care începe la Murmansk, în apropierea graniţei dintre Rusia şi Norvegia, şi se termină în Strâmtoarea Bering, va deveni din ce în ce mai accesibilă navelor de mari dimensiuni, pe măsură ce încălzirea climei reduce cantitatea de gheaţă, pentru a livra bunuri spre Europa şi Asia.

Schimburile comerciale dintre Rusia şi ţările occidentale sunt la cel mai redus nivel

Chiar dacă este vorba de o rută care ridică numeroase provocări, ea ar permite reducerea duratei unei călătorii între Europa şi Asia într-o perioadă în care schimburile comerciale dintre Rusia şi ţările occidentale sunt la cel mai redus nivel de după sfârşitul Războiului Rece, după invadarea Ucrainei de către Moscova.

Datele firmei de shipping LSEG arată că nava Velikiy Novgorod a fost încărcată cu gaze lichefiate de la facilitatea Portovaya din Marea Baltica la data de 14 august şi acum este ancorată în apropiere de terminalul Tangshan Caofeidian din provincia chineză Hebei.

Potrivit unor experţi, în condiţiile scăderii progresive a calotei de gheaţă ca urmare a încălzirii globale, la orizontul anului 2040 Oceanul Arctic ar putea deveni complet navigabil în perioada verii, când nu ar mai fi nevoie de spărgătoare de gheaţă, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare