sursa foto:  Facebook

Klaus Iohannis vorbește de pericolul bombardamentelor ordonate de Vladimir Putin asupra livrărilor de electricitate din partea României către Moldova

În contextul în care Republica Moldova a trecut printr-o pană de curent ieri, după ce Rusia lui Vladimir Putin a bombardat Ucraina, președintele Klaus Iohannis a precizat că România va ajuta în continuare, cu electricitate, Republica Moldova.

Totuși, șeful statului a ținut să sublinieze și că livrările de energie către Republica Moldova sunt în pericol, dat fiind că o parte semnificativă a infrastructurii electrice către Republica Moldova trece prin Ucraina și este expusă acestor atacuri ale rușilor.

„În ce privește interconectarea dintre România și Moldova, eu am spus-o și a spus-o și Guvernul: evident că noi ajutăm Republica Moldova! Până în momentul de față, am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și, dacă m-ați întrebat, vreau să detaliez un pic.

Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri.

Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe.

Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Fapt este că noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele și am speranța ca, în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu și mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări.

Iar în ce privește pachetul de sancțiuni, domnul Președinte, în introducere, deja a menționat această chestiune, noi doi am discutat-o astăzi. Este nevoie de măsuri mai ferme din partea noastră și se lucrează la astfel de abordări, însă, în momentul acesta, când vorbim, nu suntem în măsură să detaliem în ce ar consta acestea. În momentul în care vom avea claritate cu privire la un nou pachet de sancțiuni, informațiile vor fi făcute publice”, a declarat, joi, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Lituania.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare