sursa foto:  inquam Photos / Octav Ganea

Laboratorul acuzat de Ion Țiriac că a maltratat proba de sânge a Simonei Halep răspunde acuzațiilor: Trebuie să aibă și dovezi în sensul acesta

Ion Țiriac a acuzat laboratorul din București acreditat WADA de faptul că a maltratat proba de sânge a Simonei Halep.

Celebrul laboratorul a ținut să răspundă acuzațiilor chiar înainte de verdictul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Ion Țiriac susține că proba de sânge a Simonei Halep a fost „maltratată”

Prezent la Gala Sportului, omul de afaceri Ion Țiriac a vorbit despre cazul de dopaj în care este implicată Simona Halep. Acesta nu s-a ferit și a acuzat laboratorul de maltratarea probei de sânge.

„Ce să spun despre Simona, că nu ştiu mai multe decât voi, pentru că nu are voie să vorbească sau a fost sfătuită să nu vorbească. Însă, având în vedere că acum ştim că proba de sânge a fost oarecum maltratată, să nu-i spun altfel, în România, luată la 5:30 dimineaţa, şi trebuia în trei ore să fie la minus 3 grade, în nu ştiu ce laborator… aia nu ar fi trebuit să fie admisă niciunde. Luată şi după atâta timp”, a spus, atunci, fostul mare tenismen.

Citește și: Simona Halep, în culmea fericirii! Declarațiile sportivei, după audierile TAS: „Susținerea voastră a însemnat totul pentru mine”

 

Reprezentanții laboratorului răspund acuzațiilor

Directoarea laboratorului din București acreditat WADA, Cristina Stan, a oferit mai multe detalii despre proba fostului lider WTA.

„Domnul Țiriac trebuie să susțină toate afirmațiile pe care le face. Trebuie să aibă și dovezi în sensul acesta. Cerințele WADA (Agenția Mondială Antidoping-n.r.) sunt foarte drastice, iar prin acreditarea primită se dovedește competența laboratorului, a personalului, de a emite rezultate valide. Se evaluează tot, de la recepție la aparatură, la condiții, tot.

Noi nu avem de unde să știm a cui este proba. Laboratorul lucrează cu coduri, nu cu numele sportivilor. Autoritatea de testare (ITIA – Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis-n.r.) este singura instituție competentă. Trebuie să avem răbdare. Toate datele necesare au fost depuse la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și în curând vom avea o decizie. Și o motivare a hotărârii și vom vedea atunci cine și cum a greșit.

Probele se păstrează în incinte frigorifice, acolo unde temperatura este monitorizată 24 de ore din 24, deci totul este supravegheat. Proba este însoțită de termometru, de data loger, de la momentul recoltării și până este pusă pe omogenizator. La noi, totul este procedural, înregistrat, există dublă verificare de la recepție și până după raportarea rezultatelor. Laboratorul își ia toate măsurile pentru a diminua riscurile unei erori. Pentru că un risc nu-l poți aduce la zero oricât ai vrea. Totul este înregistrat, oricum”, a precizat Cristina Stan pentru iAMsport.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare