sursa foto:  stiripesurse.ro

Laura Codruța Kovesi, despre colaborarea cu SRI: Serviciile secrete nu au lucrat la aceste cazuri

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a acordat un interviu celor de la BBC.

Ea a vorbit despre mandatul care procuror-șef al EPPO, dar și despre perioada în care a condus Direcția Națională Anticorupție.

Întrebată de colaborarea cu SRI, Kovesi a răspuns că serviciile secrete nu au lucrat la cazurile celebre.

Iată dialogul purtat de Kovesi cu Stephen Sackur, jurnalist BBC.

Stephen Sackur: Ce ați realizat până în prezent?

Kovesi: Am preluat biroul în noiembrie. Pentru a-mi începe activitatea, trebuie să am procurori europeni, acei procurori care lucrează cu mine în Luxemburg și acei procurori delegați care vor lucra în statele lor naționale.

Stephen Sackur: Problema este foarte urgentă. Vorbim despre rolul crimei organizate și fraudarea a miliarde de euro din Fondul European Agricol și din Fondul de Coeziune din întreaga Europă, iar după 9 luni, lucrați ca administrator.

Kovesi: Da. Trebuie să construim noul birou, să avem toate reglementările interne, toți procurorii europeni. Este responsabilitatea dintre Comisie, PE, Consiliu și toate autoritățile naționale.

Stephen Sackur: Aţi obținut slujba datorită istoriei remarcabile din România în timpul pe care l-aţi condus în calitate de director anticorupție. Am văzut că ati condus campania împotriva unor politicieni: fostul prim-ministru, Năstase, 14 foști ministri, 43 de parlamentari, 260 de oficiali locali. Vă doriti capturarea „bestiei” din Europa?

Kovesi: Bineînțeles că voi investiga frauda financiară, oamenii puternici, dar este important să spun că voi fi procuror în 22 de state membre.

Stephen Sackur: Ati fost o figură controversată în România. Dacă ne uităm la starea României, de când ați fost demisă de guvern, Transparency International a clasat România cu performanțe mai slabe, ocupă locul 70 în lume, în ceea ce privește indicele de corupție, în 2019. A fost a doua țară cea mai coruptă din Europa. În ciuda efortului depus, nu mi se pare o schimbare semnificativă.

Kovesi: Nu este singura responsabilitate a procurorilor, ci și prevenirea, legile bune. Mentalitatea poate contribui la corupție, nu numai la arestare.

Stephen Sackur: Cum vă veti face treaba? Este de remarcat faptul că ați fost pregătita de Serviciul de Informații pentru dosare și Constituția României pune sub semnul întrebarii aceste metode. Regretati?

Kovesi: Nu este vorba despre metode, ci despre aranjamentele de lucru bazate pe legislație. Am primit informații de la serviciile secrete și am deschis dosarele. Investigațiile noastre au fost făcute de procurori și polițiști, serviciile secrete nu au lucrat la aceste cazuri.

Stephen Sackur: Domnul Tăriceanu a spus că DNA a devenit coruptă și a devenit parte a politicului, din cauza cooperării dumneavoastră cu Serviciile Secrete. Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!

Kovesi: La nivel european voi lucra legal, așa cum am făcut în România.

Stephen Sackur: Curtea Constitutionala a spus că ați creat un sistem paralel.

Kovesi: Nu există decizie!

Stephen Sackur: Citesc o decizie și sunt acuzații serioase in ceea ce priveste crearea unui sistem paralel.

Kovesi: În acea decizie, am depus o plângere la CEDO potrivit caruia drepturile mele au fost încălcate.
În toată activitatea mea am respectat legea penală a procurorului.

Stephen Sackur: Credeți că în urmărirea corupției și a fraudei, scopul finalizează mijloacele?

Kovesi: Nu. Respect legea și trebuie să o avem in considerare.

Vezi și

‘Omul nou’ pe care Alianța 2020 vrea să-l facă primar! A fost viceprimar PNL, înainte de a fi ‘racolat’ de USR, și a ‘gustat din plin’ contracte cu statul

EXCLUSIV În Capitală, ca-n Vestul Sălbatic! Bandiți mascați golesc rafturile magazinelor

Creștere explozivă a averii în doar două luni! Anonimul candidat al USR-PLUS care a devenit milionar, după ce a intrat în politică!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare