sursa foto:  cvlpress.ro

Lia Olguța Vasilescu pune punctul pe i! În ce bază vor fi calculate noile pensii speciale

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a dezvăluit în baza cărei reguli se vor calcula noile pensii speciale. Duminică, la Antena 3, șefa Muncii a anunțat că Guvernul Tudose va da o ordonanţă săptămâna viitoare, prin care pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei. . 

„Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

„Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă – şi probabil vor fi foarte muţi cei care vor să iasă la pensie – vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, a adăugat Lia Olguţa Vasilescu.

Șefa Muncii a atras atenţia că menţinerea prevederilor actuale va face ca suma plătită celor cu pensii speciale să crească foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizării în sectorul public. „Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a explicat Vasilescu.

Noile reguli nu se vor aplica celor cu pensii calculate în baza principiului contributivităţii.

În plus, Olguța Vasilescu a vorbit despre indemnizațiile pentru creșterea copilului, care ar urma să fie plafonate la un maximum de 1.800 de euro pe lună.

„Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. S-au lucrat deja toate variantele, am ajuns la varianta finală, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro, cât are Germania. Peste 1.800 de euro nu mai poate să ia nimeni”, a afirmat ministrul Muncii, întrebată despre indemnizaţiile pentru creşterea copilului. Chestionată în continuare când se va rezolva situaţia acestor indemnizaţii, Olguţa Vasilescu a spus că „în maxim două săptămâni vom avea proiectul de OUG”, informează Adevărul.

Vezi și După rachetele Patriot, americanii mai au o AFACERE pentru țara noastră! Cu ce propunere vin ACUM

Fondatorul Untold se confesează: boala năucitoare care l-a făcut să renunțe la tot

Deloitte ne lămurește: ce se va întâmpla de fapt cu salariile angajaților din privat. Cresc sau scad?

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare