sorin grindeanu biografie cine este noua propunere a psd alde pentru functia de prim ministru 425454

Lovitură pentru operatorii de comunicaţii: Ce le pregăteşte Sorin Grindeanu

Şeful ANCOM, Sorin Grindeanu, pregăteşte o mega-lovitură pentru operatori. Autoritatea “are pe masă” un proiect extrem de controversat care va afecta operatorii de comunicaţii. 

Mai exact, ANCOM vrea să lanseze în dezbatere publică un proiect prin care să stabilească tariful maxim pe care autorităţile îl pot percepe operatorilor de comunicaţii pentru instalarea de stâlpi, piloni, turnuri sau reţele subterane şi aeriene de comunicaţii pe proprietatea publică, arată un comunicat.

“Tarifele maxime propuse de ANCOM pentru instalarea de stâlpi, piloni, turnuri sau reţele subterane şi aeriene de comunicaţii pe proprietatea publică au fost stabilite pe bază unui model de calcul şi a unei metodologii detaliate. Autoritatea a constatat că în acest moment practică autorităţilor publice nu este unitară, în multe cazuri fiind percepute tarife exagerate, iar atunci când stabilesc aceste tarife, autorităţile locale trebuie să aibă în vedere în primul rând beneficiile pe care reţelele de comunicaţii le aduc pentru comunitate”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, conform zf.ro.

Autoritatea anunţă că 1.307 de autorităţi ale administraţiei publice (consilii locale şi judeţene) au transmis conform prevederilor Legii Infrastructurii, documente privind condiţiile în care se realizează accesul pe proprietăţile publice prin intermediul unei baze de date online.

“Analiza documentelor disponibile a arătat că tarifele şi modalităţile de tarifare sunt diferite de la o localitate la alta, diferenţele fiind majore. De exemplu, tarifele anuale pentru amplasarea echipamentelor reţelelor de comunicaţii pe terenul intravilan proprietate publică sunt cuprinse între 3 lei/mp şi 360 lei/mp, iar tariful lunar pentru un stâlp proprietate publică aflat pe raza comunelor, variază între de 5 lei şi 100 lei”, anunţă ANCOM.

“ANCOM a stabilit aceste tarife conform obligaţiilor ce îi revin şi în condiţiile prevăzute de Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice”, mai spune sursa citată.

Tarifele de acces pe proprietăţi publice trebuie să fie justificate şi proporţionale cu afectarea imobilului respectiv, urmând să aibă în vedere şi beneficiile tangibile şi intangibile.

“Astfel, tarifele vor acoperi doar despăgubirea pentru prejudiciile directe şi certe cauzate de efectuarea lucrărilor şi prin existenţa şi funcţionarea reţelelor de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructura asociate. Tarifele sunt raportate la anumite elemente de reţea şi de infrastructura fizică ce urmează a fi instalate pe, deasupra, în sau sub anumite imobile proprietate publică, ţinând cont de valoarea folosinţei bunurilor afectate, cu respectarea principiilor transparenţei, obiectivităţii şi nediscriminării”, precizează sursa citată.

Pentru stabilirea categoriilor de prejudicii directe şi certe s-a luat în calcul un cumul de factori cum ar fi gradul de utilizare şi uzură al imobilului, perioadele de timp necesare pentru efectuarea lucrărilor de instalare, întreţinere, înlocuire ori mutare a reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructura fizică necesare susţinerii acestora, perioadele de timp pentru care se solicita amplasarea, precum şi caracteristicile fizice şi funcţionale ale echipamentelor.

“Considerăm că tarifele propuse vor încuraja investiţiile în infrastructura necesară furnizării serviciilor de acces la internet în bandă largă, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice. Conectivitatea îmbunătăţeşte gradul de coeziune socială, reduce decalajele economice între mediul urban şi rural, respectiv creşte calitatea serviciilor publice, cu precădere în educaţie, sănătate sau administraţie locală”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

„Aceste efecte sunt observabile din punct de vedere cantitativ în statistici privind evoluţia istorică a produsului intern brut, a venitului mediu net în economie, precum şi a evoluţiei forţei active de muncă, în raport cu gradul de conectivitate al populatiei”, arată ANCOM.

Vezi şi EXCLUSIV! Ministerul condus de Olguța Vasilescu reacționează, după ce un medic a făcut praf Guvernul! Ordonanța de Urgență adoptată de Executiv

EXCLUSIV! Sursele Bugetul.ro, confirmate: Un important șef din Poliție e „OUT”! S-a început anchetarea sa

Un gigant își mută activitatea din Italia în România! Proteste în masă în Peninsulă – Sute de angajați concediați!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare