sursa foto:  jurnalistii.ro

Ludovic Orban primește critici! ‘Imensă prostie cu efect economic net negativ’

Președintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, deputatul USR Cătălin Drulă, a catalogat drept o „imensă prostie” eventuala eliminare a facilităților fiscale pentru IT-iști, motivând că ar avea efecte economice negative.

„Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști ar fi o imensă prostie cu efect economic net negativ:

1. Ar muta în buzunarul statului niște bani care altfel rămân în economia privată. ITiștii cheltuiesc acei bani (pe care i-ar lua statul) pe servicii și bunuri susținând alte industrii. Statul pe de altă parte face ce-ați văzut în reportajele Recorder despre PNDL.

2. Ar lovi în competitivitatea unei industrii unde costul principal este cel cu forța de muncă. Asta înseamnă mai puține centre de dezvoltare deschise în România, relocări, locuri de muncă lipsă.

3. Ar însemna mai multă emigrare decât acum („brain drain”). Locurile de muncă din Vest devin și mai atractive prin comparație.

Efectul net ar fi mai puțini bani pentru bugetul de stat (deci exact invers decât cel urmărit) și mai puțini bani în economia privată.

De ce am vrea să luăm tesla și să ne lovim în felul ăsta?”, a scris, pe Facebook, președintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, deputatul USR Cătălin Drulă.

Reacția vine după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Mediaș, că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poți să creezi facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a spus Orban.

„Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative și altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Orban, potrivit dcnews.ro

Vezi și

Vești proaste! De la 1 iulie se scumpesc facturile

Vești uriașe! O nouă categorie de angajați va avea parte de un beneficiu important

A ieșit la iveală! Unde lucrează soția lui Dan Barna și ce salariu are

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare