sursa foto:  infomures.ro

Ludovic Orban: Suntem gata să semnăm contractul

Premierul Ludovic Orban a spus, luni seară, după ce a discutat, în cadrul unei vizite oficiale în Franța, cu omologul său francez, că imediat ce se vor termina litigiile în instanță legate de corvetele multifuncţionale „suntem gata să semnăm contractul”.
Orban a vorbit despre subiectele discutate, referindu-se și la cooperarea în domeniul militar.

„Sigur că am abordat subiectele de azi cum este contractul privitor la corvete și aici am prezentat punctul nostru de vedere. Există un litigiu, de fapt nu unul, au fost mai multe procese care au fost declanșate de un competitor împotriva deciziei de adjudecare a contractului care a fost luată de comisia de licitație. Imediat ce se vor termina aceste litigii în instanță, din punctul nostru de vedere, suntem gata să semnăm contractul, pentru noi fiind extrem de importantă semnarea și realizarea acestui contract. Construcția celor patru corvete este extrem de importantă în dispozitivul strategic al României la Marea Neagră”, a afirmat premierul.

În octombrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Decizia nu era definitivă.

Pe 9 iulie 2019, Damen anunţa că a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) luând în considerare un litigiu iniţiat anterior de Fincantieri, şi că a sesizat Curtea de Apel Bucureşti pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare „Corvetă multifuncţională”. Compania informa, la vremea respectivă, că decizia vine ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naţionale.

În loc să fie suspendată licitaţia până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitaţia ridică şi mai multe suspiciuni, incertitudini şi controverse care au impact asupra reputaţiei României şi asupra programelor de achiziţii publice atât în ţară cât şi în străinătate, arăta Damen. Compania susţinea că autorităţile nu au reuşit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitaţie.

Ministerul a primit oferte, în cadrul acestei licitaţii, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa.

Licitaţia a fost întârziată după ce procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naţionale după ce Şantierul Naval Constanţa a acţionat în instanţă Guvernul şi MApN, cerând anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

Citește și:

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare