sursa foto:  Pixabay

Malaria face ravagii în România. MAE atenționează cetățenii care vor să călătorească

Malaria a ajuns și în România. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) trage un semnal de alarmă pentru cetățeni. Autoritățile îi îndeamnă să se vaccineze, înainte de a pleca în călătorii. 

Ca urmare a creșterii numărului de îmbolnăviri, MAE le spune cetățenilor români să se vaccineze cu 4-6 săptămâni înainte să plece în călătorie. De asemenea, trebuie să meargă la medic pentru a obține toate informațiile utile:

„Specialiştii din cadrul structurilor de sănătate publică şi de implementare al Regulamentului Sanitar Internaţional – 2005 reiterează faptul că este de preferat ca înainte de efectuarea deplasării, cu 4-6 săptămâni, cetăţenii români să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale, în vederea obţinerii tuturor informaţiilor pentru menţinerea stării de sănătate pe parcursul călătoriei în anumite zone afectate de apariţia cazurilor de malarie”, transmite MAE.

Ministrul Sănătății, despre malaria de „import”

Alexandru Rafila a transmis că pe teritoriul României au fost înregistrate între 25 și 35 de cazuri de malarie. Potrivit datelor comunicate de către Ministrul Sănătății, persoanele infestate veniseră din călătorii în zone exotice și se îmbolnăviseră de la mușcături de țânțari.

„În România nu se transmite malaria, dar consecinţele sunt serioase. În acest an, am avut deja nouă cazuri soldate cu două decese şi recomandarea este ca mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie de acest gen, într-o ţară din regiunea tropicală sau ecuatorială, apariţia unei boli febrile indică prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecţioase pentru evaluarea situaţiei”, a spus Alexandru Rafila.

CITEȘTE ȘI: Acuzații la adresa agențiilor de turism! Mai mulți români s-au întors cu malarie severă din vacanță

Simptomele bolii. Netratată, poate fi fatală

Malaria este o boală de natură infecțioasă care este provocată de parazitul Plasmodium. Poate fi transmisă prin înțepătura țânțarului Anopheles.Astfel, parazitul este eliberat în sânge și se duce la ficat, unde se și dezvoltă.

Primele semne ale îmbolnăvirii pot apărea după două, trei zile, respectiv:

  • febră;
  • frisoane puternice;
  • transpirație;
  • greață și vărsături;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • oboseală;
  • dureri în piept;
  • probleme de respirație și tuse;
  • diaree.

În cazul în care nu este tratată, malaria poate duce la convulsii, leziuni ale creierului, dificultăți de respirație, insuficiență de organ și chiar deces. Fina lui Emil Boc s-a stins din cauza bolii.

Potrivit datelor transmise de către OMS, boala este din Africa și afectează mai bine de 100 de țări. În ultimii ani, cazurile de îmbolnăvire au crescut considerabil.

CITEȘTE ȘI: Oana, soția lui Emil Boc, sfâșiată de durere: „Dumnezeu să odihnească în pace sufletul tău”. Fina sa a murit de malarie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare