sursa foto:  Facebook

Marcel Ciolacu: Noi am mai făcut o mare tâmpenie, s-a vândut energia pe anul acesta. Trebuie pe zona casnică o reglementare a preţului

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dezvăluit că energia pe anul 2022 a fost vândută. Șeful social-democraților a etichetat această mutare drept „o mare tâmpenie”.

Mai mult, liderul PSD a precizat că trebuie venit cu o reglementare a prețului pentru consumatorul casnic.

Am văzut şi ieşirea guvernatorului Băncii Naţionale care a zis un lucru cât se poate de corect – cea mai mare parte a inflaţiei a venit din preţul care a explodat în energie, mi se pare că peste 52% din componenţa inflaţiei. (…) Dacă la gaze suntem aproape acoperiţi cu consumul şi prin deschiderea unor noi capacităţi (…), la energie electrică suntem descoperiţi cu aproape 15%, nu producem cu 15% faţă de cât consumăm. (…) Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această ordonanţă de urgenţă şi în acest moment există 2-3 variante pe care o să le discutăm în coaliţie. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă este o speculă, din energie. Această compensare trebuia să fie pe o perioadă limitată”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

„Noi am mai făcut o mare tâmpenie, s-a vândut energia pe anul acesta. Dacă vorbim de o semireglementare, cel puţin pe zona casnică, aici nu mi-aş dori să ajungem la un conflict în interiorul coaliţiei, trebuie pe zona casnică o reglementare a preţului, mai ales că putem acoperi prin producţia proprie, unde statul e majoritar în aceste companii. Am văzut resursa bugetară, e 2 miliarde până la 3 miliarde către Ministerul Energiei, fiindcă aşa au fost făcute socotelile la începutul anului. Am vândut energia cu 3-400 de lei şi acum se vinde cu 2.000-3.000”, a precizat Ciolacu.

„Avem trei soluţii pe care vrem să le detaliem în şedinţa de coaliţie. (…) Până în 1 septembrie trebuie luată această hotărâre şi făcute actele normative pe fiecare domeniu în parte”, a mai spus liderul PSD.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare