sursa foto:  viata-libera.ro

Mare atenție! Amenzi de până la 5000 de euro pentru toți cei care încalcă aceste reguli

Toți proprietarii, după ce își închiriază apartamentul sau casa, nu mai pot să exercite aceleași activități pe care le-ar fi putut face dacă nu ar fi închiriat apartamentul sau casa. Din moment ce chiriașul s-a instalat acolo, locul respectiv devine casa lui, mai ales din perspectiva dreptului de a-i fi respectată intimitatea. Acest lucru înseamnă, printre altele, că, de principiu, nu pot fi instalate camere de filmat în apartament sau casă, pentru a vedea ce se întâmplă acolo. Cine va încerca să facă acest lucru, riscă să primească amenzi uriașe.

Amenzi date pentru încălcarea regulilor din domeniul protecției datelor, mai ales a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR). Lucru care s-a întâmplat, deja, în Spania. Un proprietar a fost amendat cu 5.000 de euro pentru că a instalat o cameră de filmat în apartamentul său dat în chirie (în concret, chiriașul închiriase doar două camere din acel apartament, dar acest lucru e mai puțin important).

Proprietarul a încercat să justifice instalarea camerei de filmat ca fiind făcută exclusiv pentru motive de securitate și că era instalată pentru a monitoriza intrarea în apartament. Însă, în realitate, camera surprindea și imagini din camera de zi, iar acest lucru a determinat Autoritatea spaniolă de protecție a datelor să aplice amenda de 5.000 euro de care vorbeam mai sus.

Într-adevăr, ideea de intimitate în domiciliul (nu mă refer în sensul din buletin) unei persoane nu ține atât de dreptul pe care îl are o persoană asupra unui imobil (deși și acest lucru e important, mai ales dacă discutăm de imobile ocupate abuziv), cât de felul cum persoana respectivă se raportează la acel loc. De pildă, în sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului (care a influențat puternic dreptul Uniunii Europene în materia respectului drepturilor fundamentale, inclusiv a intimității), noțiunea de „casă” ține de legăturile (nu neapărat juridice) pe care o persoană le are cu anumit loc – de pildă, mai multe detalii pot fi găsite aici, la paragraful nr. 141, și aici, la paragraful nr. 73.

Concepția aceasta prin care domciliul unei persoane este apărat, împreună cu aspectele ce țin de viața privată și intimitatea persoanei care are domiciliul într-un anume loc, inclusiv față de proprietarul imobilului, există și în normele interne românești. De exemplu, Codul penal incriminează violarea de domiciliu, inclusiv dacă cel care comite fapta este însuși proprietarul.

De aceea, cei care închiriază apartamente sau case trebuie să știe că, odată ce chiriașul s-a instalat acolo, discutăm de domiciliul acestuia, iar drepturile aferente ideii de domiciliu trebuie respectate inclusiv de proprietari. Altcumva, pot risca sancțiuni – uneori, chiar de ordin penal, informează avocatnet.ro

Citește și:

Mare atenție, români! Ce noi modificări importante apar în acest an pentru beneficiarii de pensie

Scroafa cu purcei, interzisă în curtea țăranilor? Guvernul Cîțu face o mutare controversată!

EXCLUSIV Răsturnare de situație în MAI! Lucian Bode aplică, de fapt, Legea lui Marcel Vela

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare