sursa foto:  senat.ro

Mare atenție! Ce se întâmplă cu contractele de leasing

Mare atenție! La Senat a apărut o nouă propunere care conține schimbări în materia contractelor de leasing.

Noua propunere are acel aviz deja și conține, în mare, cam aceleași chestiuni care au mai trecut și inițial de Parlament: contractele de leasing cu consumatorii să nu mai fie titluri executorii, o perioadă mai lungă după care apare dreptul la reziliere pentru neplata ratelor și o reglementare mai bună a situațiilor în care bunul e returnat.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing este propusă pentru adoptare la Senat și prevede, în primul rând, scoaterea caracterului executoriu al contractelor de leasing atunci când locatarul/utilizatorul e consumator. Asta ar însemna, practic, o îngreunare a procedurilor de executare silită contra împrumutaților, pentru că va trebui să se treacă prin instanță, mai întâi.

Atunci când un contract e titlu executoriu executarea se face cel mai ușor, direct la executor, fără a fi nevoie să se ceară instanței învestirea cu formulă executorie. Pentru cel care urmează să fie executat însă a merge mai întâi în instanță presupune costuri suplimentare.

Inclusiv consumatorul este definit în textul acestei propuneri: orice persoană (sau grup de persoane fizice) care e utilizator/locatar într-un contract de leasing și care acționează în afara activității economice, iar calitatea de consumator care acționează în scopuri personale/de familie se prezumă și nu se analizează în raport cu întreaga activitate a acestuia, ci doar în raport cu contractul respectiv, informează avocatnet.ro

Vezi și

Atenție! Riscați amenzi uriașe dacă nu respectați asta

EXCLUSIV Manipulare grosolană a lui Andrei Caramitru! Cine apare, în realitate, în dovada prezentată de USR-ist

EXCLUSIV Mesajul dat de pedofilul ucigaș când a pășit prima oară în România! Reacția companiei care l-a adus în țara noastră

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare