sursa foto:  news.ro

Mare atenție, șoferi! Această greșeală banală vă poate aduce amenzi de sute de lei

Vești importante! Șoferii vor primi amenzi usturătoare dacă își parchează mașinile pe trotuarul din fața casei.

 

Parcarea mașinii începe să fie o problemă mare și pentu cei care locuiesc la casă, nu numai pentru cei care locuiesc la bloc.

Amenzi pentru șoferii care își parchează mașinile la poarta casei. Cât este sancțiunea

Cei mai mulți dintre șoferi, mai ales aceia din București, se confruntă cu problema parcării mașinilor în tot orașul.

Acum, problema devine una delicată și pentru cei care locuiesc la case. Cei care își parchează mașinile pe trotuarul din fața casei se pot confrunta cu amenzi substanțiale.

Ce prevede Codul Rutier 2023

Codul Rutier 2023 este precis în ceea ce privește oprirea sau staționarea în anumite zone sau intervale orare, iar aceste zone sunt semnalizate prin indicatoare rutiere vizibile. Chiar și așa, unii șoferi încalcă regulile și ocupă trotuarele cu mașinile lor.

Articolul 72 din Ordonanța de Urgență nr. 195/2022  reglementează circulația pe drumurile publice și interzice în mod explicit ocuparea trotuarelor cu vehicule. Asta înseamnă că șoferii sunt obligați să lase un spațiu de cel puțin un metru pentru circulația pietonilor, chiar și atunci când parcarea se face în fața casei.

Poliția are sarcina de a-i sancționa pe cei care parchează neregulamentar, cu amenzi care pot ajunge până la 870 de lei. Binențeles, la amendă se pot adăuga și puncte de penalizare pe carnetul de șofer.

Câte puncte de penalizare se dau

Astfel, sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de două puncte de amendă, echivalentul a 290 de lei, în contextul în care punctul de amendă a rămas tot la 145 de lei și în acest an.

Amenda maximă este de 435 de lei, iar șoferul va primi între două și patru puncte de penalizare, în funcție de fapta comisă.

Cât este amenda maximă pentru parcare neregulamentară

În cazul staționării sau parcării neregulamentare în locuri precum spațiile verzi, legislația rutiere prevede o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, la care se adaugă și trei puncte de penalizare.

Aceleași amenzi sunt aplicate și în cazul parcării sau staționării pe autostrăzi sau în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, unde șoferii riscă sancțiuni de 870 de lei, potrivit playtech.ro.

Astfel, fiți atenți unde vă parcați mașina pentru că puteți primi sancțiuni uriașe și cumulați și puncte de penalizare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare