Mare atenție, șoferi! Se dau amenzi de mii de lei

Mare atenție, șoferi! Se dau amenzi de mii de lei dacă sunteți prinși circulând fără verificarea tehnică autocirculând fără verificarea tehnică auto.

Toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din țara noastră trebuie să aibă inspecția tehnică periodică făcută. Valabilitatea acesteia este diferită în funcție de tipul și vechimea mașinilor.

Dacă ITP-ul a expirat și totuși circuli cu autoturismul respectiv, riști să fii sancționat cu o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Ba chiar mai mult de atât, certificatul de înmatriculare a mașinii va fi reținut de oamenii legii, la fel și numerele de înmatriculare. Așadar, nu strică să știi cât este valabil ITP-ul mașinii tale.

Valabilitatea ITP-ului

Potrivit legislației în vigoare, perioada de valabilitate a inspecției tehnice periodice, pentru diferite tipuri de autovehicule, este după cum urmează:

  • În cazul mașinilor noi, ITP-ul se face la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei verificări se calculează de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.
  • Pentru mașinile cu mai puțin de 8 locuri, inspecția tehnică periodică este valabilă 2 ani de zile.
  • Dacă mașina este mai veche de 12 ani, atunci ITP-ul este valabil doar 1 an.
  • Pentru autovehiculele de transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri, ITP-ul este valabil 6 luni.
  • Autovehicule destinate transportului de mărfuri, cu masa totala maxima peste 3.500 kg, au ITP-ul valabil 12 luni.
  • În cazul autovehiculelor cu cel puțin 4 roti, destinate transporturilor de mărfuri, cu masa totală maximă mai mică de 3.500 kg, ITP-ul este valabil 1 an de zile.
  • ITP-ul este valabil 2 ani de zile pentru motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare