coronavirus spital medici pacienti

sursa foto:  voanews.com

Medic, destăinuire șoc: ‘Omul acela nu murea în cazul în care nu erau atâtea restricții. În continuare avem pacienți pe care îi tot amânăm’

Medicii din sistemul medical românesc au decis să rupă tăcerea cu privire la situațiile pe care le-au avut de înfruntat în toată perioada stării de urgență cât și a stării de alertă. Profesorul.dr.Ioan Cordoș, șeful Secției de Chirurgie Toracică a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, a adus critici foarte dure cu privire la restricțiile impuse în această perioadă, care au dus la moartea multor pacienți. Și în acest moment, din cauza gestionării haotice a cazurilor de SARS-CoV-2, în spital se fac doar trei intervenții chirurgicale pe zi, față de 112, cât se făceau zilnic înainte de 15 martie.

 

Medicii români au semnalat situația dramatică din spitale apărută în urma restricțiilor la internare a pacienților, care a provocat moartea bolnavilor rămași pe liste de așteptare. Pacienții oncologici, dar și cei cu boli grave, pe care i-ar fi putut salva prin intervențiile chirurgicale, și-au pierdut viața în nebunia creată de Covid.

”Foarte mulți pacienți cu boli certe nu au ajuns la spital în timp util. Au venit cu boli depășite, două-trei luni contează la o boală neoplazică. Am avut aici un pacient cu hemopftizie (tuberculos care scuipă sânge), pe care chirurgia l-ar fi ajutat. S-a prăpădit. Până să-l planificăm, a murit. Omul acela nu murea în cazul în care nu erau atâtea restricții, reduceri ale activității chirurgicale până la 80%. Era lege. Mai este și o altă problemă. S-a instituit regula că pacientul trebuie să aibă două teste Covid negative.

Păi dacă omul are un test negativ și are o problemă urgentă de ce să mai stai să i-l faci și pe al doilea, îl tratezi pentru problema medicală pe care o are. Noi în continuare avem pacienți pe care îi tot amânăm, pentru că suntem faimosul spital care primește cazuri de Covid. Dar noi nu suntem spital de boli infecțioase, suntem spital de boli cronice pulmonare. Cum pot eu să-i spun pacientului care are cancer pulmonar să se ducă să se testeze de Covid și să mai vină o dată? E absurd”, ne-a declarat prof.dr.Ioan Cordoș, șeful Secției de Chirurgie Toracică a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

 

                          Prof.dr.Ioan Cordoș: ”Eu sunt convins că acest virus exista și înainte”

 

Personalul medical, blocat în cazurile Covid

 

Una dintre cele mai mari greșeli în gestionarea pandemiei, semnalată de medici din toată țara, a fost internarea în spitale cu specializări vitale pentru populație a cazurilor Covid, care, pur și simplu, le-a blocat personalul medical. Și asta în timp ce foarte multe alte spitale din teritoriu, dar și din Capitală, în special cele de boli infecțioase, au rămas aproape goale.

 

”Am redus foarte mult activitatea, ca să-i internăm pe cei cu Covid. Noi, fiind spital pavilionar, avem posibilitatea de izolare, avem inclusiv Terapie Intensivă separată. Dar nu este firesc ca un spital de boli pulmonare să țină blocați medicii și asistentele în secțiile bolnavilor Covid, iar în cealaltă secție de Terapie Intensivă să nu avem personal medical.

Dacă îi blochez într-o parte nu mai pot să-i duc în cealaltă parte. Am avut situație în care bietul medic anestezist de gardă avea probleme în terapia post-operatorie și în același timp resuscitare la pacientul cu Covid, de nu știa în ce parte să meargă. Pentru că este un singur medic anestezist de gardă și sunt trei în total, pe tot spitalul. Și la Institutul <<Matei Balș>> și la celelalte spitale suport, Terapiile Intensive sunt goale. Păi dacă sunt spitale de boli infecțioase, să se ocupe de bolnavii Covid, nu să ne blocheze nouă spitalul. Asta nu am înțeles.

Bun, suntem spital suport, dar aduci bolnavi aici când celelalte unități sunt pline, nu când stau goale. Și noi nu mai știm ce să facem, medicii, asistentele și infirmierele noastre umblă capii. Într-o noapte au venit vreo șase bolnavi de la un cămin de bătrâni, deși, repet, nu suntem spital de boli infecțioase.

Am blocat personalul cu acești pacienți care ar trebui să meargă în altă parte. Iar pacienții noștri, pulmonarii cronici, stau la coadă și li se accentuează boala. S-a îmbolnăvit copilul unei infirmiere și femeia nu a mai venit la serviciu. M-a dezechilibrat, că de unde iau alta? Pentru că în ciuda faptului că s-au permis angajări fără concurs, nu a venit personal competent. Am avut pe una care a fost dansatoare din buric și a făcut școala de asistente, dar a venit fără niciun fel de experiență, conform celor de la publicația Național.

Mai mult, ce experiență au asistentele din sălile de operații ca să le duci la Terapie Intensivă să supravegheze monitoarele? Am ajuns să facem doar trei intervenții chirurgicale pe zi, iar înainte de restricțiile acestea făceam 112 pe zi”, a mai afirmat șeful Secției de Chirurgie Toracică a Institutului ”Marius Nasta”, prof.dr.Ioan Cordoș.

Citește și:

Nepotism la cel mai înalt nivel. Guvernul Orban, căpușat de absolvenți cu studii în securitate

Cu cărțile pe masă! Motivul pentru care PNL ar prelungi starea de alertă

Veste uriașă! Mii de români vor avea parte de această facilitate începând cu 15 iunie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare