sursa foto:  cugetliber.ro

Mega-tranzacție! Cât a încasat cel mai mare proprietar de depozite din România după această tranzacție

Compania cu capital olandez CTP, care a ajuns în 2015 cel mai mare proprietar de spaţii industrial-logistice din România, a încheiat o mega-tranzacție în urma căreia a încasat o sumă uriașă. A vândut 36 de depozite de lângă Praga și din vestul boemiei celui mai mare investitor instituțional din Germania pentru suma de 460 mil. euro

Deka Immobilien a intrat prin această tranzacţie într-un parteneriat strategic pe zece ani cu CTP. Nemţii au cumpărat participaţia majoritară în trei parcuri logistice amplasate în Cehia, plus două proiecte în dezvoltare, cu o suprafaţă totală de 430.000 mp. Cele 36 de depozite sunt complet ocupate de 50 de chiriaşi de renume. CTP va continua să administreze şi să opereze proprietăţile sub brandul CTPark.

„Tranzacţia va ajuta CTP să investească în continuare în creşterea afacerilor sale din regiunea Europei Centrale şi de Est, să continue să îmbunătăţească serviciile oferite şi să crească valoare pe termen lung a activelor sale şi, în cele din urmă, să deschidă noi puncte de lucru în Europa“, a declarat Richard Wilkinson, directorul financiar al grupului CTP.

Valoarea uriaşă a tranzacţie o plasează printre cele mai mari deal-uri încheiate vreodată în Cehia. Proprietăţile cumpărate sunt amplasate în parcurile logistice CTPark Plzeň, CTPark Prague North and CTPark Teplice.

Citește și: Cine a comandat arestarea Elenei Udrea – Momentul-cheie ales pentru reținerea fostului ministru al Turismului

“CTP traversează în acest moment cea mai bună perioadă de la intrarea pe piaţa locală. Majorarea consumului în România, pe fondul creşterii economice de 6,9% din 2017, s-a aflat la baza cererii din ce în ce mai mari din segmentul logistic şi industrial, care s-a manifestat şi în prima parte din 2018. În următoarea perioadă, efervescenţa economică se va diminua în plan local, ajungând la circa 4,0%, conform estimărilor Comisiei Europene. Acest lucru nu va afecta în mod negativ segmentul de piaţă pe care activăm. În prezent se construieşte masiv atât în jurul Bucureştiului, care rămâne cel mai important pol de dezvoltare, cât şi în alte oraşe din ţară, cum sunt Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu. În capitală se caută acum zonele unde s-au efectuat lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii şi unde există potenţial semnificativ de dezvoltare, cum ar fi Șoseaua de Centură Vest şi Șoseaua de Centură Nord, Autostrada A1”, a declarat recent Iuliana Buşcă, Commercial & Business Development Manager al CTP Romania.

Doar în prima jumătate a acestui an, dezvoltatorul de depozite a terminat clădiri ce ocupă peste 130.000 mp în CTPark Bucharest West, CTPark Timişoara II şi CTPark Piteşti. Depozitele din Bucureşti au fost construite pentru N.O.D. (Network One Distribution), DSV şi Quehenberger.

De asemenea, CTP a încheiat acorduri pentru construirea a 140.000 mp de spaţii industriale şi logistice, iar aproape 60.000 mp reprezintă tranzacţii în pregătire. Cele mai multe contracte încheiate de CTP vizează parcurile logistice situate în apropierea capitalei, dar au fost perfectate acorduri cu numeroşi chiriaşi şi în parcurile din Sibiu, Timişoara, Deva şi Piteşti.

La începutul acestui an, compania a semnat un acord de finanţare în valoare totală de 96 mil. euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi ING Bank România, pentru extinderea parcului logistic CTPark Bucharest de la kilometrul 13 al autostrăzii A1. Acesta este cel mai mare împrumut accesat în ultimii ani de un dezvoltator imobiliar pentru activităţi din România.

Citește și: Este oficial! S-a anunțat când se va face modificarea privind ajutoarele sociale

În prezent, circa 400.000 mp sunt în diferite etape de dezvoltare, la nivelul portofoliului naţional, dintre care jumătate au termene de livrare în primul trimestru din 2019. Această suprafaţă este amplasată în zece clădiri aflate în cinci parcuri deţinute de CTP în România. în CTPark Bucharest West sunt în construcţie două clădiri cu o suprafaţă însumată de aproximativ 200.000 mp; în CTPark Bucharest se lucrează la finalizarea a trei clădiri ce vor ocupa peste 107.000 mp; în CTPark Cluj II se construieşte o clădire de aproximativ 29.000 mp; în CTPark Sibiu se dezvoltă o clădire de aproximativ 13.000 mp; în CTPark Piteşti se construieşte o nouă clădire cu suprafaţa de 6.000 mp; iar în CTPark Timişoara II este în construcţie o clădire de circa 33.000 mp.

La nivelul portofoliului naţional al CTP, rata de neocupare a depozitelor este de sub 5%, iar cererea continuă să vină cu precădere din partea companiilor din domenii ca: logistică, IT, retail, e-commerce, FMCG.

În România, CTP deţine peste 800.000 mp depozite situate în zece oraşe: Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Deva, Ineu, Piteşti, Salonta, Sibiu, Timişoara şi Turda.

Citește și: Exclusiv Sute de mii de clienți ai Băncii Transilvania sunt vizați! Se întâmplă din 3 ianuarie 2019

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare