sursa foto:  Pexels

Ministerul Educației pune piciorul în prag: „Fără activități politice în școli. Sunt interzise de lege!”

Inspectoratelor școlare județene au primit o notă din partea Ministerului Educației în care se specifică faptul că directorii de școală și cadrele didactice nu au voie să practice activități cu caracter politic în școli.

Interdicția lansată de Ministerul Educației este valabilă atât în timpul orelor de curs, cât și în afara lor, la concursuri, competiții sportive, artistice, organizate de formațiuni politice. Nota vine în contextul celor patru tipuri de scrutinuri electorale care se țin anul acesta. Potrivit unui raport al Ministerului Educației, peste 1.700 de directori de școli sunt puși politic, iar toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate tot politic. În documentul respectiv sunt precizate toate activitățile care nu sunt permise, printre care dezbateri cu elevii pe teme politice sau organizarea de întâlniri cu reprezentanți ai partidelor politice.

“Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi prozelitismul religios în unitățile de învățământ”, a transmis Ministerul Educației într-o notă transmisă Inspectoratelor școlare din teritoriu.

Vezi și: Partidul AUR ar putea dispărea înainte de alegeri. Scenariul negru pentru George Simion și simpatizanții săi

Cuprinsul notei transmise de Ministerul Educației

“Vă solicităm să dispuneți toate măsurile în vederea respectării stricte de către conducerile unităților de învăţământ a prevederilor art. 11 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora în unitățile de învăţământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației şi formării profesionale, precum şi în cadrul activitdtilor desfăşurate în mediul online de unităţile de învăţământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile mentionate în Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările si completările ulterioare, cu exceptia măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi prozelitismul religios.

În toate unitățile de învăţământ preuniversitar şi în toate spațiile destinate educaţiei şi formării profesionale, precum şi în cadrul activităţilor desfăşurate în mediul online de unităţile de învăţământ preuniversitar sunt interzise orice activități cu caracter politic. Astfel de activităţi pot fi, de exemplu: distribuirea sau existența materialelor de propagandă electorală în spațiul unității de învățământ; organizarea de întâlniri cu reprezentanți ai partidelor politice care au drept scop promovarea candidaturii acestora sau a partidelor din care fac parte; implicarea elevilor, în timpul programului școlar, în orice tip de activitate cu caracter politic; participarea elevilor la concursuri/competiții sportive, artistice etc. organizate de formatiuni politice s.a.

În timpul procesului instructiv-educativ, cadrele didactice nu vor iniția dezbateri cu elevii privind optiunile politice și nu își vor manifesta convingerile politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu. De asemenea, se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unităţii de învăţământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

Citește și: Pariul lui Nicușor Dan înainte de alegeri. Ce mega-proiect le propune bucureștenilor dintr-o zonă sufocată de mașini și transport în comun

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare