sursa foto:  rfi.ro

Ministerul Finanțelor reacționează după informațiile apărute în presă! Subordonaţii lui Teodorovici neagă tot

Ministerul Finanțelor Publice reacționează după informațiile apărute în presă! Subordonaţii lui Teodorovici neagă tot!

Vineri, reprezentanții MFP au precizat că guvernul nu intenţionează suspendarea Pilonului II de pensii, acest subiect nefiind discutat în cadrul întâlnirilor cu oficialii europeni.

Potrivit acestora, oficialii români vor prezenta, în perioada următoare, rezultatul evaluării Pilonului II de pensii administrate privat.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la ‘intenţia Guvernului de a inversa reforma sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii’, Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări: Raportul DG ECFIN (Direcţia Generală Afaceri Economice şi Financiare din cadrul Comisiei Europene, n.r.), în urma misiunii de evaluare de la începutul lunii aprilie, prezintă doar punctul de vedere al oficialilor europeni asupra discuţiilor de pe agendă. În acest sens, afirmaţia „Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii” este o apreciere subiectivă”, afirmă reprezentanţii de la Finanţe, conform Agerpres.

Senatorul PNL, Florin Câţu, a scris, vineri dimineaţă, pe propria pagină de Facebook, că, în perioada 10-11 aprilie, au fost discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene despre faptul că România ignoră creşterea alarmantă a deficitului structural. „Guvernul Romaniei a informat Comisia Europeană de planurile sale de suspendare a contribuţiei pentru Pilonul II de pensii şi că va face această contribuţie facultativă’, a scris senatorul liberal.

Reprezentanţii Comisiei Europene au arătat, în Raportul privind recomandările specifice de ţară pentru 2018, publicat în data de 23 mai, că recenta reducere a contribuţiilor la Pilonul II de pensii (de la 5,1% la 3,75%, n.r.) diminuează, pe termen scurt, îngrijorările fiscale, însă ar putea avea implicaţii negative pentru dezvoltarea pieţelor de capital.

Discuţia referitoare la Pilonul II de pensii a reapărut în spaţiul public după ce Programul legislativ 2018 pentru perioada mai – decembrie, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul în 28 aprilie, anunţa existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018. Mai mult, documentul propunea o contribuţie a angajatului, în sumă fixă, de 84 lei în primul an care urmează să crească anual până la 125 lei în anul 5, dedusă din impozitul pe venit. Totodată, şi angajatorul ar putea plăti această contribuţie care, în cazul său, urmează să fie dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi). De la începutul acestui an, contribuţiile sociale au trecut în sarcina angajatului.

În prezent, proiectul de act normativ nu mai este postat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Reacţiile nu au întârziat să apară, cele mai importante organizaţii din mediul de afaceri solicitând menţinerea Pilonului II.

Vezi și O nouă fabrică răsare în România! Anunţul a fost făcut de Lia Olguţa Vasilescu! Aici vor lucra sute de oameni

EXCLUSIV! Cine va fi viitorul președinte al României? Cozmin Gușă dezvăluie cine se află în spatele lui Dacian Cioloș de fapt

Despăgubiri uriașe după accidentul în care a fost implicat „microbuzul groazei”! S-a aflat cine ar putea plăti milioane de euro

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare