sursa foto:  fanatik.ro

Ministerul Justiţiei, precizări în cazul Radu Mazăre: ‘Statul român şi-a îndeplinit atribuţiile, cu deplină respectare a legii’

Ministerului Justiţiei, în contextul informaţiilor apărute în mass-media cu privire la extrădarea lui Radu Mazăre din Republica Madagascar în România, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări:

Ca urmare a informării primite din partea Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională privind localizarea d-lui Mazăre pe teritoriul Republicii Madagascar, Ministerul Justiţiei a întocmit la data 10 mai 2019 cererea de extrădare adresată Ministerului Justiţiei al Republicii Madagascar, întemeiată pe dispoziţiile Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Criminalităţii Transnaţionale Organizate (adoptată la New York, 15 noiembrie 2000) şi ale Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (adoptată la New York la 31 octombrie 2003).

Cererea de extrădare şi documentele au fost transmise cu maximă celeritate, pe cale diplomatică, la data 11 mai 2020

Informarea de aprobare a extrădării a fost transmisă prin canale poliţieneşti (Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională), statul solicitat cerând imperativ ca autorităţile române să preia persoana extrădată până la data stabilită de către acesta. Totodată, ne-au fost furnizate o serie de documente, printre care şi cel intitulat „ordre d’extraction” (ordinul de scoatere din penitenciar), ordin care poate fi emis doar după ce extrădarea este acordată, iar persoana poate fi preluată din penitenciar (potrivit legii de cooperare judiciară a Republicii Madagascar).

Potrivit Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, preluarea persoanei extrădate este de competenţa Ministerului Afacerilor Interne – Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

În orice formă de cooperare judiciară internaţională, soluţionarea cererii are loc potrivit legii statului solicitat, în condiţiile şi termenele stabilite de acesta.

Ministerul Justiţiei român nu are nicio competenţă, dată de vreo normă internă sau internaţională, să intervină sau să verifice modalitatea în care un stat solicitat execută orice fel de cerere de cooperare judiciară.

Extrădarea este un act suveran al statului solicitat, orice imixtiune fiind, dincolo de o încălcare gravă a normelor diplomatice, o încălcare a suveranităţii altui stat şi a principiilor de drept internaţional. Prin urmare, nu ar fi putut fi verificată sub nicio formă de către statul român modalitatea de soluţionare a cererii de extrădare. Singura posibilitate pe care o avem la dispoziţie este de a solicita informaţii privind stadiul procedurilor.

Orice procedură de cooperare judiciară, fie că este întemeiată pe o convenţie, un tratat sau pe curtoazia internaţională, porneşte de la o prezumţie de bună credinţă şi de respectare a normelor şi principiilor de drept internaţional, fiind de neconceput o lipsă de încredere reciprocă. Fiecare stat are obligaţia de a-şi respecta propria lege atunci când soluţionează cereri de cooperare judiciară în general şi în special cereri de extrădare, neputând fi admisă o conduită contrară.

Statul român şi-a îndeplinit atribuţiile, cu deplina respectare a legii şi a instrumentelor internaţionale aplicabile, informează agerpres.ro

Citește și:

Digitalizarea instituțiilor statului, un vis care a costat România miliarde de euro. Cum a dat lovitura Sebastian Ghiță

Un fost șef SPP, îndemn pentru români: ‘Să-i alungăm pe lași, veniți la Parascheva, veniți cu toți la Iași!’

EXCLUSIV A apărut primul ‘Baron’ USR! E scandal în partidul condus de Barna (surse)

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare