sursa foto:  omv.ro

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, tranșează scandalul cu OMV Petrom: ‘Nu am dubii’

Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, a tranșat scandalul cu OMV Petrom, privind achitarea taxei de solidaritate de compania cu acționariat majoritar austriac.

Șeful Finanțelor a asigurat că OMV Petrom va plăti contribuția de solidaritate. El s-a adresat Comisiei Europene, pentru a vedea dacă poate fi schimbată Ordonanța de Urgență a Guvernului, astfel încât OMV să plătească taxa de solidaritate.

În caz contrar, modificarea legislativă va fi realizată prin Parlamentul României.

„Din punctul meu de vedere, nu am dubii că această contribuție de solidaritate nu va fi plătită inclusiv de către această companie”, a spus Câciu.

Ce spune OMV Petrom:

(…) Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contributie de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus in legislatia romaneasca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 186i publicata in data de 29 decembrie 2022. In baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 si a prevederilor acestei ordonante de urgenta, ne asteptam ca OMV Petrom sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja catre Bugetul de Stat al Romaniei redevente, impozite suplimentare si alte contributii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adauga aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. In total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezinta aproximativ 60% din profitul brut inainte de impozitare si au crescut de peste 6 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 si trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare