sursa foto:  national.ro

Mircea Coșea, analist economic: ‘În România, guvernul nu lucrează pentru protecția consumatorului, ci a producătorului’

Mircea Coșea, profesor la Academia de Studii Economice din București, atrage atenția că nu sunt bani la bugetul de stat pentru subvenționarea plăților la energie pentru consumatorii vulnerabili.

 

„E mult de discutat. Nu vrea (Guvernul să plafoneze prețurile- n.r.). De putut, ar fi putut să facă asta, dar nu vrea și vine cu niște argumente aiuristice. Nu doar că e o greșeală teoretică ci și o manipulare. Încă din luna mai, Italia a început să lucreze pentru această situație. Atunci ministrul Tranziției Energetice, Roberto Cingolani, a constituit un comitet format din specialiști care să lucreze pe PNRR-ul lor prin 2 direcții:1.) apărarea față de creșterea știută a prețurilor în energie; 2) pe turism. Modelul Italian, preluat si de cel spaniol, noi ar fi trebuit să îl urmăm. Nu se vrea acest lucru. În România, guvernul nu lucrează pentru protecția consumatorului, ci a producătorului. Nu avem capacitatea logistica ca în 2-3 săptămâni să vedem cui și în ce măsură trebuie acordate aceste subvenții”, a declarat Mircea Coșea.

Potrivit economistului, politicienii români au impresia  puterea lor în țară depinde de modul în care sunt tratați în exterior și nu de proprii alegători:

 „Dacă luăm totul din aproape în apoape, se face jocul Gazprom, unicul furnizor, monopol în Europa. El dictează în  Europa. Rusia și Germania au constituit un gigantic și extrem de complex sistem energetic. Germania e cea care sprijină Gazprom pentru  beneficaiaza de prețuri mici. Noi nu vom avea posibilitatea  exploatăm propriile noastre gaze pentru că nu putem crea concurență (…)”.

 Guvernul român a anunțat subvenții pentru consumatori. Întrebat dacă este suficientă această măsură pentru  românii   poată suportă costurile la energie în lunile de iarnă ce vor urma, Mircea Coșea a răspuns:

„Nu sunt în buget banii pentru  subvenții. Nici nu știm de unde vin (sumele promise de Guvern – n.r.). În plus de asta, furnizorul nu are capacitatea logistică  facă reduceri pe factură. Vor face abuzuri, se va ajunge la procese (…). Singură soluție este  se plafoneze prețurile pentru ca pe termen scurt  se resolve această problemea”, conform realitatea.net.

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare