Mircea Geoana

Mircea Geoană: ‘Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Am avut parte de momente mai tensionate de-a lungul istoriei noastre’

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană,  a declarat că  ”Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Există momente în viața Alianței noastre și nu este un lucru nou. Am avut parte de momente mai tensionate de-a lungul istoriei noastre, începând cu criza Suezului și continuând cu criza din zona Ciprului, din anii 70 (…), lucruri încă nerezolvate nici astăzi”.

 

„Secretarul general Stoltenberg în vizita sa recentă la Ankara a menţionat subiectul S-400. Este un subiect de preocupare şi pentru noi, ca Alianţă, şi este extrem de important ca din punctul de vedere al sistemelor sensibile, importante, de apărare colectivă să păstrăm integritatea sistemelor noastre şi să fim siguri că acestea rămân deplin funcţionale, inclusiv din punctul de vedere al protejării Turciei, un aliat foarte important pentru care Alianţa are un plan dedicat de apărare şi descurajare care este foarte important şi pentru aliaţii turci, nu este o chestiune într-un singur sens”, a declarat Mircea Geoană în cadrul unui briefing online, de la Bruxelles, pentru jurnaliştii români.

În ceea ce priveşte situaţia mai generală a tensiunilor dintre Turcia şi unii aliaţi din NATO, Geoană a recunoscut că este un moment delicat, dar şi-a exprimat convingerea că valorile care unesc statele membre sunt mai puternice decât aceste momente de „emoţie publică”.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Există momente în viaţa Alianţei noastre şi nu este un lucru nou. Am avut parte de momente mai tensionate de-a lungul istoriei noastre, începând cu criza Suezului şi continuând cu criza din zona Ciprului, din anii 70 (…), lucruri încă nerezolvate nici astăzi.

Peste aceste elemente de natură geopolitică s-a adăugat şi o dimensiune economică, s-au descoperit rezerve masive de gaze şi de energie în bazinul Mediteranei de Est, ceea ce a condus şi la subiecte precum demarcarea zonelor maritime exclusive, platourilor continentale, care între Grecia şi Turcia au căpătat o dimensiune şi mai importantă”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Înaltul oficial NATO a reamintit că Turcia este prezentă şi în Siria, „încercând să păstreze acolo un anumit tip de echilibru, inclusiv în prevenirea sosirii unui număr important de refugiaţi şi de imigranţi în Turcia şi după aceea posibil către Europa”.

Totuşi, a remarcat Mircea Geoană, există şi o „veste bună” în Mediterana de Est. „Se pare că anunţul privind încetarea focului în Libia pare să aibă elemente ceva mai consistente”, a precizat el, inclusiv monitorizarea retragerii mercenarilor străini angrenaţi în conflict în garnizoane şi eventual în ţările de origine.

În acelaşi timp, Geoană a reiterat condamnarea atentatului asupra profesorului de istorie din Paris, care a provocat reacţia autorităţilor franceze de a viza direct o serie de grupuri islamice militante, declanşând ulterior un duel al declaraţiilor cu Ankara.

„Secretarul general şi eu condamnăm în termenii cei mai fermi odiosul atentat împotriva profesorului din suburbiile Parisului, este un gest barbar şi care poate fi asociat cu un act terorist.

Suntem încrezători că inclusiv momente de mai mare emoţie publică nu vor fi amplificate cel puţin din punctul de vedere al Alianţei şi suntem de asemenea convinşi că valorile care ne unesc sunt mai puternice decât momentele (tensionate) care apar în relaţiile dintre aliaţi”, şi-a exprimat Geoană convingerea.

El a vorbit în context şi despre conflictul din Nagorno-Karabah. „Este o nouă încercare de a avea o încetare a focului (…) Grupul de la Minsk, care în cadrul OSCE are jurisdicţie explicită asupra subiectului Nagoro-Karabah, a mediat acest lucru. Să vedem dacă lucrurile se vor stabiliza puţin”, a spus Geoană, reiterând un apel ferm către toate forţele, inclusiv cele care au o influenţă directă sau indirectă asupra părţilor aflate în conflict, să contribuie la detensionarea situaţiei.

„Este chiar şi o lecţie dacă vreţi. Ceea ce par să fie la un moment dat conflicte îngheţate într-un context geopolitic mai complex se pot încălzi brusc şi să devină conflicte deschise. Cred că e o lecţie şi o încurajare către vigilenţă, către ceea ce înseamnă aceste zone de conflicte îngheţate care din păcate abundă la periferia fostului imperiu sovietic şi care sunt foarte importante pentru securitatea europeană”, a mai spus Mircea Geoană, informează agerpres.ro

Citește și:

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare