Nasty Vlădoiu, preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterale România Ucraina (CCBRU), a declarat că România trebuie şi poate să devină un adevărat hub pentru fluxurile economice şi comerciale de care Ucraina are o nevoie stringentă, în condiţiile în care poziţia geografică a ţării noastre poate genera un echilibru necesar pentru statul vecin în diferite domenii.
„Perspectiva şi interesele actuale din regiune pot fi comensurate ca o reală oportunitate pentru România; pe de o parte posibile beneficii, pe de altă parte, oportunitatea prin intermediul căreia poate fi oferit ajutorul statului vecin aflat în război„, a menţionat Nasty Vlădoiu.
El a afirmat că poziţia geografică a României, ca ţară aflată în proximitatea Ucrainei, poate şi trebuie să genereze un echilibru atât de necesar pentru statul vecin în diferite domenii, precum infrastructura energetică, inclusiv restaurarea şi repararea liniilor de transport şi distribuţie şi restaurarea şi descentralizarea capacităţii de generare, respectiv dezvoltarea surselor regenerabile şi protecţia reţelei electrice.
Preşedintele CCBRU a făcut referire, printre altele, la locuinţe, inclusiv reparaţii uşoare şi reparaţii capitale pentru infrastructura critică şi socială şi furnizare de servicii de bază populaţiilor vulnerabile, inclusiv reînnoirea furnizării de servicii şi utilităţi, reparaţii şi reconstrucţii de infrastructură de transport, drumuri, căi ferate, poduri, porturi şi repararea şi reconstrucţia şcolilor, instituţiilor sanitare şi ale infrastructurii speciale şi sociale şi administrative.
Totodată, Nasty Vlădoiu a vorbit despre dezvoltarea sectorului privat, inclusiv granturi, linii de credit şi facilităţi de risc pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii, microîntreprinderile, sectorul agricol şi exporturi.
”Cooperarea interactivă a unor ţări de proximitate va asigura eşafodajul pe care Ucraina îşi poate clădi noua structură statală”
„Pe termen imediat şi mediu, geometria de dezvoltare din perspectiva intereselor comune ale Poloniei, Slovaciei, Ucrainei şi României pentru crearea unor zone securizate este mai mult decât un deziderat, este o reală necesitate. Cooperarea interactivă a unor ţări de proximitate precum România, Polonia, Slovacia, Moldova şi chiar Turcia va asigura eşafodajul pe care Ucraina îşi poate clădi noua structură statală, cu aptitudine reală de a fi integrată marea familie euroatlantică.
În opinia sa, rolul principal îi revine Ucrainei, care va configura un scenariu cu implicare internaţională generatoare de asigurări de securitate pe termen mediu şi lung, atât la nivel regional, cât şi global.
El a subliniat că România va asista Ucraina pe întreg parcursul acestui vast proiect, care nu trebuie considerat doar un proiect generos de ţară, ci „un proiect pilot al lumii noi.„, conform agerpres.ro.