sursa foto:  Opinia Timisoarei

Negocieri intense! Ce se întâmplă cu salariul minim

Săptămâna aceasta se vor întâlni reprezentanții guvernului cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor, pentru a discuta majorarea salariului minim.

Consultările privind majorarea salariul minim pe economie urmează să fie reluate în această săptămână. Noul premier și miniștrii de resort vor sta din nou față în față cu sindicatele și patronatele pentru a stabili formula în baza căreia salariul minim va fi majorat. Indiferent de scenariu, de la 1 ianuarie 2020, salariul minim ar urma să crească cu 7,2%, informează realitatea.net.

În 2020 vom avea trei salarii minime: valoarea de bază a acestui salariu, valoarea aplicabilă pentru cei cu studii superioare și cea aplicabilă în domeniul construcțiilor.

Potrivit analizelor care se fac în Guvern salariul minim pentru cei care au studii superioare, dar și pentru angajații din construcți rămân neschimbate. În schimb ar urma să crească salariul minim pe economie la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020, față de 2.080 de lei, cât este acum.

Guvernul, sindicatele și patronatele vor relua consultările săpămân aceasta pentru a stabili formula pentru calcularea majorării salariului minim.

Guvernul a avansat trei formule de calcul.Primul scenariu ia în calcul majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie și cu reală a productivității muncii .

În a doua variantă de creștere, ar urma să țină cont și de dinamica creșeterii economice. Iar în ceea ce privește a treia variantă salariul minim ar putea suferi modificări în funcție de rata șomajului.

În toate cele 3 situații, creșterea salariului minim ar fi de 7,2%.

În prezent, conform Hotărârii de guvern nr 937/2018, salariul de bază minim brut pe tară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră. Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe tară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră iar pentru angajații din construcții salariul este de

Legea 153/2017 prevede creșterea anuală pană în 2022, ale salariilor bugetarilor, cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, cu 25% din diferență dintre salariul în plată și cel prevăzut în grilă din 2022.

Veronica Niță

Vezi și Omul dat afară, de la conducerea MAI, de Marcel Vela încasează o pensie impresionantă

Au destructurat Poliția Locală! Primarul a dat ordin de desființare

Scrisoare deschisă către Ludovic Orban: I se cere decapitarea omului de-abia instalat în funcție

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare