lege închisoare

sursa foto:  Pexels

O nouă lege modifică semnificativ Codul Penal! Românii care fac trafic de persoane nu vor mai putea scăpa de închisoare

Zilele acestea, un nou proiect de lege a ajuns în Senat și vizează traficul de persoane și de minori. În document se arată că cei care fac faptele amintite nu vor mai putea scăpa de închisoare. Suspendarea nu va mai fi o variantă, odată cu publicarea actului în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului, nu va mai exista varianta de închisoare cu suspendare pentru cei care fac sclavie, trafic de persoane sau de minori. La momentul actual, Codul Penal exclude închiderea făptașului în spatele gratiilor, în următoarele situații:

  • dacă a fost plătită o amendă;
  • dacă aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
  • inculpatul s-a sustras de la urmărire penală, judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.

O abordare asemănătoare este și Legea Anastasia, care impune închisoare pentru șoferii care produc accidente mortale și se află în stare de ebrietate, sub influența substanțelor interzise sau nu au carnet de conducere.

CITEȘTE ȘI: Interzis la păcănele dacă primești ajutor social. O nouă lege a intrat în vigoare

Codul Penal ar putea fi modificat prin noua lege

Dacă noua lege va fi aprobată, cei care comit infracțiunile grave de trafic de persoane, minori sau sclavie își vor petrece mai mult timp în închisoare. Modificarea este cerută în contextul în care în România sunt traficate anual sute de persoane, iar pedepsele pe care le primesc sunt infime!

„Majoritatea pedepselor cu închisoarea pentru infracţiunile de trafic de persoane și de trafic de minori sunt în partea inferioară a baremului de pedeapsă. Mai mult, pentru că pragul inferior al pedepsei este de trei ani, există cazuri în care judecătorii pot da pedepse cu suspendare, iar această practică se regăsește într-un număr considerabil de cazuri.

Statistic vorbind, în România, numărul persoanelor condamnate pentru trafic de persoane a scăzut în ultimii ani: 312 în 2016, 230 în 2017, 130 în 2018 și 120 în 2019. În ceea ce privește pedepsele, în 2016, 31 au fost pedepse cu închisoarea de peste 10 ani, 80 au implicat cinci până la zece ani de închisoare, 83 au implicat trei până la cinci ani de închisoare, 35 au implicat de la unu la trei ani de închisoare, iar 71 au fost cu suspendare. În 2019, au fost implicate cinci sentințe cu închisoare de peste 10 ani, 44 au implicat cinci până la zece ani închisoare, 23 au implicat trei până la cinci ani închisoare, șapte implicau de la unu la trei ani de închisoare, iar 37 au fost cu suspendare”, au transmis inițiatorii proiectului de lege, potrivit Avocatnet.ro.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Educației, nou proiect de lege! Copiii sub 14 ani nu vor putea fi sancționați disciplinar în nicio condiție!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare