sursa foto:  Pixabay

O țară din Uniunea Europeană a legalizat canabisul! Ce cantitate pot deține consumatorii

Parlamentul din Germania a aprobat o lege care legalizează consumul recreațional de canabis, legea intrând în vigoare de la 1 aprilie 2024, chiar dacă medicii nu sunt de aceeași părere.

Ministrul Sănătății din Germania, Karl Lauterbach, a precizat că ani la rând a fost împotriva legii, însă Știința este cea care acum spune că trebuie urmat acest drum, subliniind că prin legalizarea consumului de canabis se creează o alternativă la piața neagră și sunt mai bine protejați copiii și tinerii, de acest lucru fiind nevoie în opinia sa pentru că există tineri cărora le-a distrus viața pentru că nu i-a protejat de piața neagră.

Opoziția conservatoare, reprezentată de Uniunea Creștin-Democrată – Uniunea Creștin-Socială (CDU-CSU), atrage însă atenția că efectul acestei legi va fi opus celui declarat de acel ministru, și în plus va spori nemulțumirea cetățenilor care observă o tendință a coaliției cancelarului Olaf Scholz de a se concentra pe chestiunile de identitate, în locul temelor importante.

„Dumneavoastră susţineţi serios, ca ministru responsabil cu sănătatea copiilor şi tinerilor, că prin legalizare vom reduce consumul (de canabis) în rândul copiilor şi adolescenţilor. Este cea mai mare prostie pe care am auzit-o vreodată”, i-a replicat ministrului sănătăţii

Citește și: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre inițiativa de legalizare a canabisului: Toate tipurile de dureri posibile trebuiau tratate cu canabis

Ce cantitate de canabis pot deține consumatorii

Versiunea finală a legii a fost revizuită față de versiunea mai liberală propusă de guvern, fiind introduse mai multe restricții. Potrivit legii, persoanele cu vârste de peste 18 ani vor avea dreptul să cultive acasă maxim trei plante de canabis pentru consum personal sau să dețină în spațiul privat 50 de grame de canabis, cantitate redusă la jumătate în spațiul public. De asemenea, începând din iulie va deveni legală în Germania crearea de cluburi cu până la 500 de membri care vor putea cultiva colectiv canabis pentru consum propriu, fără dreptul de a-l comercializa, dar membrii unui astfel de club își vor putea oferi canabis unul altuia.

Sentințele pentru consumul de până la 25 de grame de canabis vor fi șterse retroactiv din cazierele judiciare. Consumul în spațiile publice va rămâne interzis pe o rază de 100 de metri în jurul instituțiilor de învățământ și centrelor sportive, iar în zonele pietonale nu se va putea fuma decât după ora 20:00. În timp ce juriștii au avertizat asupra complicațiilor revizuirii celor circa 100.000 de infracțiuni legate de consumul de canabis, asociațiile medicilor au avertizat asupra riscurilor consumului acestui drog. Președintele Ligii Hartmann a medicilor germani, Klaus Reinhardt a spus că egalizarea canabisului nu va conduce la scăderea consumului, ci, efectul va fi creșterea lui și a numărului persoanelor care-l experimentează, iar consumul regulat al acestui drog înaintea vârstei de 25 de ani poate cauza daune ireversibile în dezvoltarea creierului.

Vezi și: Profesorul Mircea Coșea: ‘Este adevărat că problema drogurilor nu este doar românească. Germania a adoptat proiectul de lege care legalizează canabisul recreativ’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare