soferi trecere de pietoni

sursa foto:  Pixabay

Șoferii pot rămâne fără permis de conducere! Greșeala pe care majoritatea conducătorilor auto o fac la trecerile de pietoni

Toți șoferii riscă să rămână fără permis de conducere dacă nu sunt atenți la trecerile de pietoni. Regula priorității pietonilor pe un drum cu mai multe benzi pe sens trebuie respectată de toții șoferii.

Nerespectarea priorității pietonilor la trecerile de pietoni este una dintre cele mai întâlnite greșeli pe care șoferii din România o fac atunci când circulă pe drumurile publice, lăsându-i practic fără permisul de conducere. Legislația spune că atunci când se traversează o trecere de pietoni situată pe un drum cu patru benzi și două sensuri, șoferii sunt obligați să acorde prioritate pietonilor aflați pe sensul lor de mers. În acest context se subliniază faptul că prioritatea se aplică doar în cazul în care pietonul se află pe sensul de mers al conducătorului auto.

Potrivit Codului Rutier, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă) și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte: neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului.

Vezi și: Comisia Europeană schimbă legea! Vârsta la care se poate obține permisul auto se va modifica! Ce reguli vor respecta cei admiși

Pe scurt, de fiecare dată când drumul este prevăzut cu cel puțin două benzi de circulație pe același sens, șoferii trebuie să acorde prioritate pietonilor angajați pe sensul lor de mers, adică între axul drumului și bordură. Această prevedere este menită să asigure siguranța pietonilor și să faciliteze traversarea lor în condiții de siguranță. Cunoașterea și respectarea regulilor de circulație, inclusiv acordarea priorității pietonilor la trecerile de pietoni, sunt cruciale pentru siguranța rutieră și pentru evitarea sancțiunilor.

Pe lângă șoferi, și pietonii trebuie să respecte anumite reguli

Pietonii care doresc să se angajeze în traversarea trecerii de pietoni trebuie să respecte anumite reguli. Aceștia au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor. Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

Pe de altă parte, pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.

Citește și: Anumite afecțiuni vă pot lăsa fără permisul de conducere! Este interzis prin lege să conduceți în aceste situații

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare